Ve Velké Británie mají penzisté v průměru vyšší příjmy, než pracující lidé produktivního věku. V Česku však penzista nedosáhne ani na polovinu průměrného příjmu člověka, který se živí prací.

Penzisté v Česku jsou na tom ve srovnání s pracujícími lidmi dost bídně. Na rozdíl od Velké Británie, kde penzisté mají v průměru vyšší příjmy, než pracující lidé produktivního věku. V Česku však penzista nedosáhne ani na polovinu průměrného příjmu člověka, který se živí prací.

Průměrné příjmy britských domácností poprvé v historii poklesly pod průměrné příjmy britských penzistů. Vyplynulo to ze statistik britské Resolution Foundation. Jinými slovy, penzisté ve Velké Británii mají vyšší příjmy, než tamní pracující produktivního věku.

Podle analytiků toto zjištění ukazuje na závažnou změnu v rozložení bohatství a životní úrovně obyvatel Velké Británie v posledních letech. Příjmy osob v produktivním věku se v posledních letech zpomalily. Naopak, příjmy penzistů vzrostly.

Podle statistik mají britští důchodci díky přivýdělkům, vlastnění nemovitostí a soukromým penzijním připojištěním v průměru o 20 liber (633 Kč) týdně vyšší příjmy oproti lidem v produktivním věku.

Ještě v roce 2001 na tom byli penzisté o 70 liber (2200 Kč) týdně hůře než pracující.

Odborníci považují za nepravděpodobné, že by v dohledné době mohlo dojít k obratu, tedy že by pracující mohli brát více, než penzisté. Výsledky potvrzují trend, podle kterého v posledních letech ve Velké Británii bohatne právě starší generace.

V Česku jsou na tom penzisté bídně

Srovnání v Česku vychází diametrálně odlišně, než v Británii. Penze důchodců v ČR v průměru nedosahují ani poloviny příjmů osob v produktivním věku.

Ve 3. čtvrtletí 2016 činila v ČR průměrná hrubá měsíční mzda 27 220 Kč (zahrnuty jsou příplatky za přesčasy, odměny, náhrady mzdy apod.).

Průměrná výše starobního důchodu ve 3. čtvrtletí roku 2016 dosáhla 11 441 Kč. 

Čistá mzda v České republice činila zhruba 23 300 Kč.

Čistá mzda, tedy reálný příjem, který člověku zůstane po zdanění a odvodech na sociální a zdravotní pojištění, tak v České republice činila zhruba 23 300 Kč (pro osobu se 2 nezletilými dětmi).

Průměrná výše starobního důchodu ve 3. čtvrtletí roku 2016 dosáhla 11 441 Kč, když muži v průměru pobírali 12 643 Kč a průměrná penze u žen činila 10 383 Kč. (sfr)