Petr Mach (Svobodní): Německo je ztracené. Teď jde jen o to, nenechat si problém migrace přenést k nám.

Nejpozději do pěti let se bude v České republice konat referendum vystoupení z Evropské unie. Tvrdí to europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach, který byl opětovně zvolen do čela strany, jež podporuje odchod z EU. Podle Macha je Německo „ztracené“. Proto bychom prý měli usilovat, aby se problémy spojené s migrací nepřenesli z Německa do České republiky.  


Rozhovor s předsedou Svobodných, europoslancem Petrem Machem:

Nedávno jste byl – po předchozí rezignaci na funkci – opět zvolen předsedou strany Svobodných. Co to pro stranu znamená? Změní či modifikuje se nějak její program?

Když jsem byl znovu zvolen předsedou strany, mám opět zásadní vliv na směřování a program Svobodných a také budu chtít vést Svobodné do sněmovních voleb. Mám silný mandát prosazovat svoji vizi a chci být hlavní tváří Svobodných, která bude voličům předávat naše politické myšlenky.

Vy jste původně odstoupil z funkce předsedy, protože jste nesouhlasil, aby se jediným volebním tématem Svobodných stalo vystoupení ČR z EU… Jak to tedy bude s prioritami Svobodných do sněmovních voleb? Znamená vaše znovuzvolení, že odchod z EU přestal být pro Svobodné klíčovým politickým bodem?

Někteří naši členové si mysleli, že by bylo dobrou taktikou vytáhnout tento náš programový bod – vystoupení České republiky z EU – nad všechny ostatní. Já uspěl ve volbě předsedy se svojí vizí, že budeme nabízet i další důležité věci.

Co tedy bude novými či staronovými prioritami?

Budeme nabízet lidem svobodnou, bezpečnou a prosperující Českou republiku. Uvidíte, že nabídneme velmi atraktivní program pro naše občany. Musíme ale také otevřeně říct, že některé naše plány budeme moci naplnit, až když nebude naše země členem EU.

EU nám například nedovoluje mít jednotnou 14% sazbu DPH. EU nám nedovoluje mít vlastní migrační a vízovou politiku, ani hlídat hranice naší země. EU nám nedovoluje zrušit nesmyslnou daň z elektřiny. Takhle můžeme pokračovat… Řada našich plánů, jak udělat z České republiky prosperující zemi svobodných občanů je v rámci EU prostě nerealizovatelná.

Takže my Svobodní stále chceme Českou republiku jako samostatný stát a přejeme Britům jejich brexit. Budeme ale ve volbách nabízet i to, co zvládneme v případě volebního úspěchu prosadit v době, dokdy bude naše republika součástí EU.

Svobodní v průzkumech neatakují 5-ti procentní hranici. Neuvažovali jste, respektive neuvažujete o nějakých typech předvolebních spojenectví s jinými subjekty tak, aby se zvýšila šance probojovat se do Sněmovny?

Zákon to koalicím v podstatě ztěžuje a my nebudeme ten zákon obcházet nějakým trikem. Budeme rozhodně kandidovat samostatně jako Svobodní. Naposledy jsme měli ve sněmovních volbách 2,5 procenta. Pak se nám povedlo získat 5 procent ve volbách do Europarlamentu. V průzkumech jsme zatím pod pětiprocentní hranicí, ale jsme takříkajíc první na řadě. Voliči zkrátka buď budou chtít náš svobodný program, buď budou chtít Petra Macha ve sněmovně, nebo ne. Nabídneme náš čistý poctivý program a bude na každém voliči, jestli si ho zvolí.

Co očekáváte od předvolební kampaně? Myslíte, že se povede o klasických politických tématech, jako je role státu, daně, bezpečnost či migrace, a nebo se ponese čistě v duchu boje s Andrejem Babišem a jeho kontroverzním působením v politice?

Spíš po sobě bude v obří míře házet bahno ANO, ČSSD, ODS, TOP 09 – budou si nadávat, kdo více krade a tahat na sebe kompromitující materiály. Do tohoto politického hnoje budou Svobodní voličům nabízet svoji pozitivní vizi svobodné země s omezenou politickou mocí.

Zdá se, že téma referenda o odchodu Česka z EU, tedy o Czexitu u nás poněkud zapadlo. V poslední době otázku odchodu některých dalších zemí z EU oživuje spíše nová Trumpova americká administrativa… Je Czexit stále aktuální, případně přínosný?

Lidé jsou na EU oprávněně naštvaní. A jsou zvědaví na to, jak se bude mimo EU dařit Británii. Mnoho občanů má, pokud jde o EU, v hlavě vyčkávací taktiku. Jsem rád, že přibývá politických stran a politiků, kteří jsou pro uspořádání referenda o EU. Myslím, že do pěti let se bude referendum konat i u nás a v něm budu s plnou odpovědností doporučovat lidem hlasovat pro samostatnost.

Jak se Svobodní staví ke zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA a k jeho povolebním krokům, které čelí silné kritice, ať už jde o mexickou zeď či zákaz vstupu do USA pro občany některých zemí? Jak vnímáte jeho politické recepty? Bude Trump pro Evropu nepřítelem a nebo zachráncem?

Trump jen plní své volební sliby. To má být politikům ke cti, když plní předvolební sliby. USA potřebují kompletní plot na hranici, stejně jako ho potřebuje EU. Předseda Evropské rady Tusk líčí Trumpa jako hrozbu pro EU. To je velká hloupost. Je ale také nesmysl vzhlížet k Trumpovi jako k zachránci Evropy. Evropu, naši kulturu, naši svobodu, naši národní svrchovanost si musíme samozřejmě zachránit sami.

Lídři zemí EU se před pár dny na neformálním summitu zabývali problémem migrace a vsadili na „řešení“ ve formě spolupráce s jednou z lybijských vlád… Podaří se podle vás šéfům unie problém migrace do EU tímto uspokojivě vyřešit?

Lídři EU nejprve Libyi rozvrátili, dali tam vzniknout Islámskému státu a vyvolali migrační vlnu. Teď se zkouší domlouvat s některou ze samozvaných vlád. Chtějí je učit střežit jejich pobřeží. To je nesmyslné, oni nebudou mít zájem to účinně dělat. Seberou peníze, ale střežit pobřeží budou jen naoko. Jediné, co by dávalo smysl dohodnout, je zřízení tábora na libyjské půdě, kam by byli všichni migranti vraceni. Tudy ale EU bohužel nejde a skutečné řešení stále jen předstírá.

Do jaké míry je podle vás téma migrace v Evropě nadále žhavé? Je podle vás nutné jej urychleně a radikálně vyřešit a nebo je již pozdě? Je to snad něčí záměr nechat ten problém přežívat na věky? 

Německo je ztracené. Teď jde jen o to, nenechat si problém přenést k nám. Nesmíme si nechat vnutit kvóty, ani si nesmíme nechat vnutit nové standardy azylového řízení. Německo tlačí na to, aby i u nás byly dávky pro migranty tak štědré, jako je mají oni. Naštěstí v této věci panuje v České republice široký konsensus skoro všech politických stran, snad krom TOP 09.