Objevitelé klíčových technologií digitálního zobrazování obdrželi cenu královny Alžběty za inženýrství. Profesor Fossum vyvíjí senzor s miliardou pixelů na jednom čipu, který bude schopen zachytit každý jednotlivý dopadající foton.

Objevitelé klíčových technologií digitálního zobrazování obdrželi cenu královny Alžběty za inženýrství. Cena královny Alžběty (Queen Elizabeth Prize) je neprestižnějším oceněním udělovaným za klíčové objevy v oblasti moderních technologií.

Cena je udělována jednou za dva roky a dotována jedním milionem liber, což je asi o třetinu více než odměna za Nobelovu cenu, kde laureát obdrží 8 milionů švédských korun.

Cena byla udělena čtyřem vědcům, kteří rozhodující měrou přispěli ke vzniku senzorů pro digitální zachycení a zpracování obrazu a jejich širokému uplatnění v každodenním životě.

Oceněnými se stali Michael Tompsett, Angličan pracující v USA a dva Američané, Eric Fossum a George Smith.

Čtvrtým oceněným je Japonec Nobukazu Teranishi.

Jejich objevy vznikající v průběhu tří desetiletí transformovaly naši schopnost zachytit a uchovat dění kolem nás. Odhaduje se, že nyní vzniká každý den 3 miliardy snímků a každou sekundu je vyrobeno přibližně 100 digitálních kamer.

Digitální revoluce v zachycení obrazu byla zahájena na začátku 70-tých letech, když George Smith a nyní již zemřelý Willard Boyle objevili způsob uchování informace pomocí posuvného registru s vázanými náboji – CCD (couple charged device).

Oba byli za tento objev ocenění v roce 2009 Nobelovou cenou za fyziku. Jejich kolega z Bellových laboratoří Michael Tompsett následně objevil, jak použít CCD pro zachycení fotonů a převodu jimi nesené informace na elektrický signál.

Profesor Nobukazu Teranishi, pracující pro japonskou společnost NEC, v 80-tých letech objevil moderní fotodiodu PPD (pinned photodiode), která výrazně zredukovala rozměry světlo zachycujících pixelů a také podstatně zlepšila kvalitu obrazu.

Fotodioda PPD je v současné době součástí prakticky všech detektorů CCD a CIS.

Profesor Eric Fossum objevil v 90-tých letech způsob zachycení a přeměny obrazu na elektrických signál pomocí senzoru na bázi technologie CMOS, využívané pro výrobu integrovaných obvodů.

CMOS image sensor (CIS) je integrovaný obvod, kde každý pixel obsahuje foto diodu PPD a aktivní zesilovač. Tato technologie, původně vyvinutá pro kamery na družicích NASA, nyní slouží ve většině telefonních a webových kamer.

Profesor Fossum, který nyní pracuje na Dartmouth University, slibuje další významné objevy. Jeho tým vyvíjí senzor s miliardou pixelů na jednom čipu, který bude schopen zachytit každý jednotlivý dopadající foton. Výkony digitálních kamer by se tak měly dále podstatně zlepšovat. (mar)