Spojené státy odstupují z Transpacifického partnerství (TPP), rozhodl nový americký prezident Donald Trump a podepsal příkaz k odchodu.

Americký prezident Donald Trump podepsal exekutivní příkaz o formálním odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Obchodní dohoda 12 tichomořských zemí, kterou před dvěma lety ujednala vláda Baracka Obamy, předpokládala vytvoření největší zóny volného obchodu na světě. 

„Právě jsme udělali skvělou věc pro amerického dělníka,“ prohlásil Trump při podpisu.

Trump odstoupení od smlouvy Transpacifického partnerství (TPP) sliboval už během své volební kampaně s tím, že ji nahradí dvoustrannými dohodami.

Podle něj jsou všechny dohody o volném obchodu pro USA nevýhodné, a předpokládá se, že prezident odstoupí také od smlouvy NAFTA o volném obchodu s Kanadou a Mexikem.

S evropskými partery hodlá nový prezident vyjednávat i o Transatlantické obchodní a investiční úmluvě (TTIP) mezi Evropskou unií a USA, vůči níž má výhrady.

Trumpův krok je spíš formální, protože americký Senát TTP neratifikoval. Podle agentury AP experti ani neočekávali, že by horní komora Kongresu TTP ratifikovala, protože mezi Američany panuje obava ze ztráty pracovních míst.

Tuto obavu během volební kampaně dával silně najevo i Trump, který v odstoupení od smlouvy doprovodil slovy „Velká věc pro americké pracující!“.

Trumpovo rozhodnutí vyvolalo obavy

K dohodě TPP dospěly Spojené státy, Japonsko a dalších deset významných zemí kolem Tichého oceánu v říjnu 2015 v Atlantě. Dohoda, zahrnující i Brunej, Malajsii, Vietnam, Singapur, Austrálii, Nový Zéland, Kanadu, Mexiko, Chile a Peru, pak byla podepsána v únoru na Novém Zélandu.

Agentura Reuters v reakci na Trumpův krok napsala, že tím opouští asijské spojence USA, zatímco čínský vliv v regionu stoupá. Smlouvu dojednanou Obamou silně podporovali američtí podnikatelé, a podle bývalého prezidenta měla být základním hospodářským pilířem ve snaze postavit se Číně.

V Japonsku i dalších státech, které k TPP přistoupily, vyvolalo očekávané Trumpovo rozhodnutí obavy, stejně jako prezidentův požadavek, aby američtí spojenci v regionu vydávali víc peněz na vlastní obranu.

TPP měla omezením či odstraněním cel a dalších obchodních překážek uvolnit vzájemný obchod a stanovit společné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců až po ochranu životního prostředí.

USA, Mexiko, Kanada a Japonsko se kromě toho mezi sebou například dohodly na pravidlech, která určují, jak velká část vozidla musí být vyrobena v rámci účastnických zemí TPP, aby se na něj mohl vztahovat bezcelní status.

Trump zmrazil vládní mzdové výdaje

Prezident Trump také vydal rozhodnutí, kterým pozastavil přijímání nových zaměstnanců federální vlády s výjimkou armády. Cílem je omezit vládní mzdové výdaje a dostat pod kontrolu počet zaměstnanců. Trump tím plní svůj předvolební slib, že omezí počet vládních zaměstnanců.

Trump omezil potraty

Nová hlava Spojených států také zastavila financování zahraničních organizací, které vykonávají potraty nebo o nich poskytují informace. Tuto regulaci původně zavedli republikáni, vláda Demokratické strany ji zrušila v roce 1984 a stejný pokyn vydal v roce 2009 i prezident Barack Obama. Prezidentovo rozhodnutí se týká i organizací, které podporují legalizaci interrupce a prosazují plánované rodičovství.

(pel)