Celkem 10 mikroregionů a svazků obcí ušetřilo v roce 2016 miliony korun na dodávkách plynu a elektřiny z Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Dodávky elektřiny a plynu si na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) v roce 2016 zajistilo celkem 10 mikroregionů a svazků obcí, které ušetřily miliony korun. Celkové náklady na energie těmto sdružením meziročně klesnou o 15 milionů korun.

Loni v červnu oznámilo úspěšný nákup elektřiny a plynu na ČMKBK Sdružení obcí Orlicko, které spolu s mikroregionem Lanškrounsko a dvěma vodohospodářskými společnostmi na dodávkách energií ušetří 10 milionů korun.

„Rozhodli jsme se využít poklesu cen energií ze začátku roku a zajistit si dodávky na příští rok za co nejnižší ceny. To se podařilo. U silové elektřiny nám cena klesla meziročně o 23 procent, zemní plyn nám zlevnil dokonce o 36 procent,“ uvedl tehdy Petr Fiala, předseda Sdružení obcí Orlicko.

Spojení veřejného a firemního sektoru je výhodné

Obdobně je na tom i jedna ze dvou orlických vodohospodářských společností.

„Vysoutěžené ceny pro nás znamenají úsporu nákladů u elektřiny téměř o jeden a půl milionu korun, na zemním plynu v příštím roce ušetříme dalších 300 tisíc,“ uvedl Bohuslav Vaňous, ředitel Vodovodů a kanalizací (VaK) Jablonné nad Orlicí.

Výhodnost spojení veřejného a firemního sektoru ke společnému nákupu potvrdil i Petr Fiala.

„Díky VaKu se zvýšil celkový soutěžený objem a tím jsme se stali pro dodavatele zajímavější. Vítám i vlastní úsporu nákladů ve VaK, kde většinovými vlastníky společnosti je samospráva,“ doplnil předseda Sdružení obcí Orlicko, které nákup organizačně zajistilo.

Vsetín uspořil 2,2 milionu

Nákup elektřiny a plynu na ČMKBK v červenci 2016 prezentovalo město Vsetín, které spolu s obcemi mikroregionu Hornolidečsko ušetřilo na energiích 2,2 milionu korun. I zde centralizace vedla k razantnímu poklesu cen energií.

„Táhneme tady všichni za jeden provaz a stabilně poptáváme skoro sedm a půl tisíce megawatthodin zemního plynu a čtyři a půl tisíce megawatthodin elektřiny. Podíl Vsetína na úsporách odpovídá podílu nakupovaných energií a pro příští rok znamená pokles nákladů o 800 tisíc korun,“ uvedl tehdy starosta Vsetína Jiří Čunek.

Podle vsetínského místostarosty Tomáše Pifky byl pokles cen při loňském nákupu rekordní.

„Cena silové elektřiny nám meziročně klesla o více než pětinu na 720 Kč/MWh. Zemní plyn zlevnil dokonce o 29 procent a cena se dostala pod 440 Kč/MWh,“ uvedl Tomáš Pifka.

Dačice si zafixovaly cenu na 2 roky

Na jaře loňského roku nakoupily společně energie na rok 2017 na ČMKBK město Dačice a mikroregion Telčsko.

Vzhledem k tomu, že ceny elektřiny a plynu se tehdy pohybovaly na historických minimech, uzavřely Dačice s mikroregionem smlouvu o společném nákupu i na rok 2018 a fixovaly si tak nízké ceny hned na dva roky.

Podle starosty Dačic Karla Macků se společný postup při nákupu energií určitě vyplácí.

„Například plyn jsme pro rok 2017 takto nakoupili za 371 Kč/MWh. Elektrickou energii jsme pro rok 2017 nakoupili společně za průměrnou cenu 618 Kč/MWh,“ informoval na webových stránkách města.

(pel)