Europoslanec Petr Mach byl opětovně zvolen předsedou Svobodných.

Petr Mach je opět předsedou Svobodných. Europoslanec a zakladatel Svobodných Petr Mach byl zvolen šéfem strany v tajném internetovém hlasování členské základny. Mach v prosinci minulého roku odstoupil z funkce předsedy kvůli vnitrostranickému sporu o volebním programu Svobodných.  

Prosincový spor ve straně se týkal otázky vystoupení Česka z Evropské unie. Mach byl proti tomu, aby se jediným volebním tématem strany stal „czexit“, tedy vystoupení Česka z EU.

Nyní se opět ucházel o znovuzvolení do čela strany.

Na předsedu vedle Macha nyní kandidovali ještě Martin Pánek a Irena Steinhauserová. Mach v hlasování zvítězil výraznou převahou hlasů, když oba protikandidáti získali v internetové volbě celkem zhruba polovinu počtu hlasů, než kolik obdržel Petr Mach.

„Jsem rád, že členové volbou dali jasně najevo, že chtějí, aby Svobodní ve volbách prosazovali obě svá důležitá témata – jak vizi liberálního státu s nízkými daněmi, tak vizi suverénní České republiky,“ uvedl Mach po svém znovuzvolení.

Svobodní podle něho nabídnou voličům ve volbách do Poslanecké sněmovny zásadní snížení daní, referendum o členství v EU a také svobodu pro každého člověka žít si svůj vlastní život a bez překážek usilovat o vlastní štěstí.

„Napneme teď společně všechny síly, abychom překonali hranici pět procent a dostali se do Sněmovny,“ prohlásil Mach.

Petr Mach vedl Svobodné od vzniku strany 14. února 2009. V roce 2014 byl za Svobodné zvolen poslancem Evropského parlamentu. (sfr)