Nový americký prezident Donald Trump okamžitě po svém uvedení do funkce začal rušit Obamovu socialistickou reformu zdravotnictví zvanou Obamacare.

Americký prezident Donald Trump začal rušit Obamacare a to jen několik hodin poté, co převzal nejvyšší exekutivní funkci v zemi. Jen krátce po páteční inauguraci do funkce prezidenta v prvním exekutivním příkazu nařídil minimalizovat finanční zátěž spojenou se zdravotní reformou exprezidenta Baracka Obamy.

Program všeobecného zdravotního pojištění („Obamacare“)byl jedním z hlavních bodů vládního programu, který se podařilo prosadit Baracku Obamovi.

Díky Obamacare získalo přístup ke zdravotnímu pojištění zhruba 20 milionů Američanů.

Odpůrci tohoto státního program kritizovali jeho vysoké náklady. Napadali také fakt, že program Obamacare umožnil státu nežádoucí zásahy do zdravotních služeb, kvůli kterému došlo k narušení konkurenčního prostředí komerčních zdravotních pojišťoven.

Trump v rámci předvolební kampaně označil systém Obamacare za „katastrofu“ a jednoznačně prohlašoval, že systém po svém případném zvolení zruší.

Podporu k tomu má i v Kongresu, který ovládá republikánská většina. Zrušení programu Obamacare je prioritou celé Republikánské strany USA.

V předchozích dnech již Sněmovna reprezentantů dala pokyn výborům Kongresu, aby připravily návrh právní úpravy zrušení Obamacare. (sfr)