Během svého inauguračního projevu nový prezident Spojených států Donald Trump slíbil, že Amerika bude nyní na prvním místě.

První projev Donalda Trumpa, který pronesl po svém slavnostním zvolení 45. prezidentem Spojených států amerických, se nesl v duchu jeho předvolebního hesla učinit Ameriku opět velkou. Američanům v něm mimo jiné slíbil, že pod jeho velením bude země vyhrávat jako nikdy předtím nebo že vymýtí terorismus. 

„Amerika bude ode dneška na prvním místě,“ řekl nový prezident Spojených států Donald Trump.

Všechna rozhodnutí, která bude vláda přijímat v oblasti obchodu, daní, imigrace či zahraničních vztahů, bude podle Trumpa dělat ve prospěch Američanů a jejich rodin.

„Pravidla politiky americké vlády budou jednoduchá: nakupujte u Američanů a najímejte Američany,“ uvedl Trump, který předtím během slavnostní ceremonie složil slib a stal se tak 45. prezidentem USA.

„Spojené státy utratily biliony dolarů v zahraničí, zatímco infrastruktura v USA trpěla. Přerozdělování napříč světem navíc připravilo o bohatství střední třídu,“ uvedl Trump.

Američanům v projevu slíbil, že do země vrátí pracovní místa, která v minulosti firmy přesunuly do zahraničí. Zpět si kromě nich Američané podle něj vezmou i „své hranice“, „svůj blahobyt“ a „své sny“.

„Amerika začne pod mým vedením vyhrávat jako nikdy předtím,“ dodal nový prezident.

Spojené státy hodlají zcela vymýtit terorismus

Během svého inauguračního projevu Donald Trump zároveň slíbil, že spojí svět v boji proti radikálnímu islámu.

Nový americký prezident se také chce zaměřit na ochranu pracujících Američanů.

„Bereme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám,“ prohlásil v řeči.

Tisíce „zapomenutých“ lidí budou podle Trumpa důležitější než kdy dříve.

„Příliš dlouho politici prosperovali, zatímco pracovních míst ubývalo a továrny krachovaly,“ kritizoval Trump předchozí stav.

Toto přehlížení obyčejných Američanů nyní podle něho končí.

Obyvatelům země chce prý dát to, co oni sami chtějí – kvalitní školy, bezpečný domov a dobrou práci.

Na závěr projevu Trump vzkázal „všem Američanům v každém městě, malém nebo velkém, od pobřeží k pobřeží – už nikdy nikdo vás nebude ignorovat. Váš hlas, vaše tužby budou definovat náš americký osud. Společně znovu vytvoříme silnou Ameriku, bohatou Ameriku, hrdou Ameriku, bezpečnou Ameriku a společně vrátíme Americe její velikost.”

(pel)