Inaugurace nastávajícího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa vyjde na 5 miliard korun. Na ceremonii se chystá i řada Trumpových odpůrců.

Náklady spojené s inaugurací budoucího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa přijdou na téměř 5 miliard korun (více než 200 miliónů dolarů). Na ceremonii se chystají i Trumpovi odpůrci, kteří naplánovali řadu demonstrací. O první viditelnější protest se dnes postaral muž, který se pokusil upálit před Trumpovým hotelem nedaleko Bílého domu.

Náklady s každou další inaugurací rostou, a nebude to jiné ani v Trumpově případě. Jeho uvedení do úřadu a spojené oslavy podle odhadu listu The New York Times přijdou na téměř 5 miliard korun (více než 200 miliónů dolarů).

Republikány kritizovaná inaugurace Obamy z roku 2009 stála 170 miliónů dolarů, což by dnes po započtení inflace bylo 190 miliónů.

Trumpovy oslavy vyjdou dráž, přesto mají být střídmější. Zatímco Obama se s manželkou Michelle po inauguraci zúčastnil deseti plesů, Trump ohlásil účast jen na třech. Pro zajímavost, Bill Clinton se objevil na čtrnácti plesech, když se stal v roce 1993 prezidentem.

Kratší má být také slavnostní průvod poté, co Donald Trump složí přísahu. Namísto minulých téměř čtyř hodin má trvat jen půl druhé hodiny.

Důvodem rostoucích nákladů je především bezpečnost. Zajištění několikanásobného navýšení kapacit pro přenos dat v centru Washingtonu, kde se očekává okolo 800 000 lidí a přítomnost světových médií, totiž něco stojí. A úřady se také mají na pozoru před očekávaným větším počtem demonstrantů.

Trumpovi odpůrci hodlali již ve čtvrtek zahájit sérii demonstrací. O první viditelnější protest se postaral muž, který se podle policie pokusil upálit před Trumpovým hotelem nedaleko Bílého domu a s popáleninami byl převezen do nemocnice.

Trump bude přísahat na bibli Abrahama Lincolna

Slavnostní uvedení Trumpa v úřad se tradičně bude konat před Kongresem USA. Nejdříve přísahu složí budoucí viceprezident Mike Pence a poté v poledne slib pronese vítěz listopadových prezidentských voleb. Pak zazní americká hymna a Trump přednese svůj vůbec první projev jako hlava Spojených států. Řeč si údajně Trump napsal sám.

Trump bude při inauguraci přísahat na dvě bible, rodinnou bibli a originální bibli Abrahama Lincolna. První bibli věnovala Trumpovi jeho matka, když v roce 1955 dochodil nedělní školu v presbyteriánském kostele v newyorském obvodu Queens. Je na ní vyraženo Trumpovo jméno.

Lincolnova bible je potažená červeným sametem. Lincoln ji měl při své první inauguraci v roce 1861. Poté ji prý použil až prezident Barack Obama v letech 2009 a 2013.

Od Kongresu Trump zamíří po Pensylvánské třídě do Bílého domu, odkud bude sledovat slavnostní průvod. Podle prezidentského inauguračního výboru se do průvodu zapojí na 8000 účastníků z řad skautů, středoškolských i univerzitních kapel, jednotek jezdectva, hasičských, lékařských či policejních sborů nebo veteránských organizací.

K účasti na inaugurační ceremonii před Kapitolem, kterou budou na místě sledovat i Trumpova neúspěšná volební soupeřka Hillary Clintonová s manželem a někdejším prezidentem Billem Clintonem či exprezidenti Jimmy Carter a George Bush mladší, je nutná zvláštní vstupenka.

(pel)