Podle Andreje Babiše od startu elektronické evidence tržeb (EET) vzniklo víc hospod než zaniklo a rostou také celkové tržby v pohostinství.

Po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) počet restaurací neklesl. Naopak bylo otevřeno více podniků, než bylo zavřeno. Babiš dále prohlásil, že restauracím loni v prosinci meziročně vzrostly tržby o sto procent.

Sdružení místních samospráv České republiky s poukazem na průzkum mezi starosty obcí na začátku prosince oznámilo, že při spouštění EET zaniklo zhruba 700 hospod zejména v malých obcích.

Tato data potvrzují i informace ze společnosti Czech Credit Bureau, podle které ukončilo podnikání 783 podnikatelů v oboru pohostinství.

Podle Babiše to však není pravda. S poklesem počtu restaurací podle ministerstva financí nemá EET co do činění.

„Je to lež! Zavřelo za prosinec 108 hospod a otevřelo 370,“ popřel tak statistiky hned dvou na sobě nezávislých zdrojů ministr financí Andrej Babiš.

Podle dat, které Babiš prezentoval, se tržby od zahájení EET zvýšily dvojnásobně, na 20 miliard korun. Narostl také počet registrací plátců DPH.

„To jednoznačně vyvrací argument našich kritiků, že je EET pro podnikatele likvidační a potvrzuje, že se jedná o zásadní krok k narovnání podnikatelského prostředí,“ sdělil Babiš.

Babiš varoval podnikatele, že zpřísní kontroly

Do první vlny EET, která začala pro hotely a restaurace platit 1. prosince 2016, se zapojilo přes 43 tisíc podnikatelů. Zatím bylo vydáno 119 milionů účtenek.

První etapa s sebou téměř okamžitě přinesla zdražení. EET tak pocítili i návštěvníci restaurací ve vyšších cenách pokrmů či nápojů. Někteří zdražili i o desítky korun. Řada z hospodských to však vysvětlovala nárůstem cen vstupů jako jsou suroviny, pořízením pokladen apod.

Doposud bylo provedeno u elektronické evidence tržeb 1842 kontrol a bylo zajištěno 162 porušení. Babiš proto varoval podnikatele, že kontroly plánuje zpřísnit. Podle něj totiž podnikatelé stále podvádějí.

„Přitvrdíme u EET, protože jsme zjistili, že nás podnikatelé neberou vážně. Máme signály, že se podvádí dál, že když je tam cizinec, tak se ta účtenka nevydává. Dále mají dvě kasy,“ uvedl Babiš.

Opoziční politici mu však oponují. Podle nich ti, co předtím podváděli, budou podvádět dál.

„A ta řada poctivých je šikanována a platí zbytečné náklady,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda TOP 09.

Malé prodejny jsou ohroženy

Od 1. března se do EET zapojí dalších 250 tisíc podnikatelů včetně e-shopů, které přijímají hotovostní a online platby. Po velkoobchodech a maloobchodech přijde řada i na další obory podnikání.

Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů.

Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Podobně jako tomu bylo v první vlně, která smetla některé restauratéry zejména v regionech, je možné, že i druhá vlna bude mít své oběti mezi obchodníky.

Potíže s EET můžou mít podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Zdeňka Juračky hlavně malé prodejny v nejmenších obcích, jejichž roční tržby se pohybují ve stovkách tisíc korun.

„Jsou nyní na pokraji přežití a šedé ekonomiky,“ uvedl.

(pel)