Ministr financí Andrej Babiš (ANO) požaduje po majetkovém úřadu zastavení prodeje státních pozemků v lyžařském areálu v Harrachově.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce zastavit přímý prodej státních pozemků v lyžařském areálu v Harrachově. Státní pozemky měl získat za 56,5 milionu korun provozovatel krkonošského střediska, společnost Sportovní areál Harrachov (SAH). Původní posudek, který si nechal stát vypracovat, přitom pozemky ohodnotil na 78 milionů korun. Na kauzu upozornil jako první pořad Reportéři ČT.

„Abych vyvrátil veškeré pochybnosti, které v souvislosti s tímto prodejem v posledních dnech v médiích vyvstaly, vyzval jsem úřad, aby obchod v této podobě nerealizoval,“ uvedl Babiš.

Státní pozemky, na nichž jsou dvě třetiny skiareálu, má získat za 56,5 miliónu korun provozovatel krkonošského střediska, společnost Sportovní areál Harrachov (SAH). Původní posudek, který si nechal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), přitom pozemky ohodnotil na 78 milionů korun.

Úřad pro zastupování státu vysvětluje snížení ceny o čtvrtinu tím, že první posudek byl zpochybněn dvěma sekcemi ministerstva, a proto musel být vypracován v roce 2016 nový znaleckým ústavem Activities.

Na průběh prodeje, včetně všech znaleckých posudků, nařídil ministr financí neprodlenou kontrolu.

„Respektuji snahu úřadu prodat areál jako celek, trvám však na uskutečnění výběrového řízení, které je tím nejlepším znaleckým posudkem na skutečnou cenu nemovitosti,“ dodal ministr financí.

Provozovatel má prý předkupní právo

SAH podepsal na konci loňského roku s majetkovým úřadem smlouvu na pozemky, které si do současné doby pronajímal. Smlouva má být účinná až v okamžiku, kdy k převodu zhruba 23 hektarů vydá souhlasné stanovisko ministerstvo životního prostředí. Pozemky jsou totiž v Krkonošském národním parku.

Podle dřívějšího vyjádření ÚZSVM má provozovatel na pozemky ze zákona předkupní právo. O přímém prodeji do rukou SAH bylo rozhodnuto kvůli tomu, že na pozemcích státu jsou stavby, které patří provozovateli a navíc společně s pozemky tvoří funkční celek.

Uzavření smlouvy mělo odstranit nejistotu ohledně dalšího fungování skiareálu. Platnost předchozí nájemní smlouvy skončila v červnu 2015 a na nové se provozovatel s ÚZSVM nedohodl.

Česká televize uvedla, že akciovou společnost Sportovní areál Harrachov ovládá lyžařský svaz a Česká unie sportu vedená vlivným lobbistou Miroslavem Janstou (ČSSD). Koupě zimního sportoviště by podle ČT byla pro firmu výhodná, chystá se totiž navíc převzít i zchátralé skokanské můstky.

Pokud by ministerstvo životního prostředí obchod schválilo, zajistilo by to novému majiteli vysoké zisky. Osud skokanských můstků by byl ale závislý na státní dotaci na jejich opravu, společnost Sportovní areál Harrachov je totiž opravit nehodlá.

(pel)