Evropská unie chce řešit práva robotů. Evropský parlament navrhl nová pravidla - zástupci umělé inteligence budou potřebovat pojištění a budou muset platit daně.

Nová pravidla, která požaduje Evropský parlament, řeší výrobu a chování robotů. Pokud návrh podpoří i Evropská komise, neobejdou se roboti v budoucnu bez „sebedestruktivního tlačítka“. Zástupci umělé inteligence budou také potřebovat pojištění a jejich majitelé za ně budou muset platit daně.

„Neustále se rozrůstá počet míst, která každý den ovlivňuje přítomnost robotů. K zajištění jistoty, aby roboti nadále sloužili lidem, potřebujeme neprodleně vytvořit obsáhlý právní rámec,“ uvedla lucemburská europoslankyně Mady Delvauxová.

Návrh obsahuje několik zásadních změn. Nově by výbava robotů měla obsahovat také „sebedestruktivní tlačítko“, kterým by se dal robot v případě nouze zcela vypnout.

Návrháři, prodejci a provozovatelé robotů by se při programování měli řídit „zákony robotiky“, se kterými přišel už známý autor vědeckofantastických románů Isaac Asimov.

„Nikdy si nesmíte myslet, že je robot člověk a že k vám něco cítí,“ varovala Delvauxová před možností rozvíjení emocionálních prvků u umělé inteligence.

https://www.youtube.com/watch?v=dO3N8PHZdBE

Členové výboru se také shodli na tom, že sofistikovaní roboti, kteří budou schopni dělat autonomní rozhodnutí, jako je například nezávislá komunikace s lidmi, by měli mít právo požívat status „elektronická osoba“. K právům se vážou ale také povinnosti.

Po majitelích robotů tak bude vyžadováno, aby měli svého „elektronického miláčka“ pojištěného pro případ, že by způsobil nějaké škody. Případní zájemci by se také měli připravit na skutečnost, že pokud jejich robot bude pracovat, zaplatí za něj daně a možná i příspěvek do sociálního pojištění.

Zprávu začne projednávat v únoru Evropský parlament. Pokud bude schválena, je to důrazné doporučení pro Evropskou komisi, aby se tímto tématem začala zabývat. Teprve ona by mohla připravit konkrétní návrh zákona.

(pel)