Američané poslali do Japonska nejnovější stíhačky F35 Joint Strike Fighter za 2,6 miliardy korun.

Nejmodernější a jedny z nejdražších stíhaček v historii americké armády – letouny páté generace F-35 Joint Strike Fighter – vyslaly Spojené státy poprvé do akce. Americká námořní pěchota počátkem týdne začala s přesunem těchto strojů za 2,6 miliardy korun na svou japonskou základnu Iwakuni. Kromě technologie „stealth“, která letoun činí obtížně zachytitelným pro radary, patří mezi špičkové vybavení stroje například technologie pojmenovaná jako „Božské oko“.

Velení americké námořní pěchoty potvrdilo, že vyslalo svou 121. bojovou letku z arizonské základny Yuma na japonskou základnu Iwakuni, ležící poblíž Hirošimy na ostrově Honšú. Letka je vyzbrojená nejmodernějšími letouny páté generace F-35B Lightning II. V této modifikaci pro námořní pěchotu jsou letouny schopné kolmého startu i přistání.

„Jedinečná kombinace stealth technologií, výkonného radaru, senzorů a systémů elektronického boje dává dohromady stíhač páté generace, moderní bombardér a platformu pro leteckou podporu v celém spektru operací a za jakýkoliv povětrnostních podmínek,“ uvedlo v oficiálním prohlášení velení námořní pěchoty.

Nasazení právě do Japonska je podle velení součástí plánů administrativy bývalého prezidenta Baracka Obamy na větší zapojení amerických sil v asijsko-pacifické oblasti.

Vyslání letounů ukazuje postoj USA k Japonsku

Letka s šestnácti stroji má zajistit vzdušnou převahu v regionu a tvořit páteř americké vojenské přítomnosti a celé obrany v Pacifiku.

„Bude základním kamenem víceúčelových společných sil schopných pružně reagovat a ničit s bezprecedentní účinností vzdušné i pozemní hrozby,“ řekla Karoline Footeová z velitelství III. expedičního sboru americké námořní pěchoty.

Vyslání nejmodernějších strojů, které mají mariňáci v současnosti k dispozici s cenovkou 104 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) za kus podle ní jasně ukazuje, jaký postoj Washington k obraně Japonska zaujímá.

Kromě technologie „stealth“, která letoun činí obtížně zachytitelným pro radary, patří mezi špičkové vybavení stroje například technologie pojmenovaná jako „Božské oko“. Ta dává pilotovi možnost sledovat veškeré dění kolem celého letounu. Obraz vidí pilot prostřednictvím displeje přímo v helmě.

USA v roce 2015 prodaly zbraně za 1 bilion korun

USA byly i v roce 2015 suverénně největším světovým prodejcem zbraní. Nové zbrojní kontrakty amerických firem na dodávky do zahraničí dosáhly celkem 40 miliard dolarů (cca 1 bilión korun). Nejvýznamnějšími odběrateli zbraní z USA byly Saúdská Arábie, Irák, Katar a Jižní Korea.

Dodávky válečného materiálu z USA představují plnou polovinu světového obchodu se zbraněmi. Spojené státy jsou tak zdaleka největším vývozcem zbraní na světě.

Největšími odběrateli zbraní byly i v roce 2015 rozvojové země. Katar vloni uzavřel kontrakty na nákup zbraní celkem za více než 17 miliard dolarů (442 miliard korun).

Druhým největším odběratelem byl Egypt, který nakoupil zbraně za téměř 12 miliard dolarů (312 miliard korun).

Následuje Saúdská Arábie, která si nasmlouvala nákup zbraní za více než 8 miliard dolarů (208 miliard korun).

(pel)