Rusko považuje americké vojáky a těžkou techniku v Polsku za hrozbu a invazi.

Rusko označilo rozmístění tanků Spojených států na polském území za ohrožení ruských zájmů a bezpečnosti.  Do Polska v uplynulých dnech dorazilo tisíc amerických vojáků, kteří s sebou přivezli také těžkou bojovou techniku. Jde o akci v rámci operace, která si klade za cíl posílit východní křídlo NATO. Kreml tyto aktivity považuje za vážnou hrozbu a invazi.

„Díváme se na to jako na hrozbu. Jsou to kroky, které ohrožují naše zájmy, naši bezpečnost, a to tím spíše, že třetí země – a není to ani evropský stát – zvyšuje svou vojenskou přítomnost u našich hranic v Evropě,“ uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podle něj by každá země vnímala negativně zvyšování cizí vojenské přítomnosti ve svém okolí.

Do Polska počátkem týdne dorazila tisícovka amerických vojáků i první transporty těžké výzbroje, která se minulý pátek začala vyloďovat v německém přístavu Brémy. Další vojáci a zbraně budou následovat.

Americké brigádní uskupení čítá celkem 4000 vojáků, více než 400 pásových a přes 900 kolových vozidel, včetně 87 tanků M1A2 Abrams, 18 samohybných houfnic Paladin, 144 bojových vozidel pěchoty Bradley i více než 400 vozů Humvee.

V únoru mají Američané v polských posádkách cvičit se spojenci, později se má část sil přesunout do Pobaltí, Bulharska a Rumunska.

Podporu spojencům v NATO přislíbil americký prezident Barack Obama a o posílení východního křídla aliance rozhodl summit NATO, který se loni v červenci konal ve Varšavě.

(pel)