Poslanci přehlasovali veto zákona o střetu zájmů. Ministr financí Andrej Babiš zuří a zkritizoval postoj premiéra Bohuslava Sobotky.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odsoudil schválení zákona o střetu zájmů, který mimo jiné omezuje jeho podnikání. Babiš po hlasování tvrdě zaútočil na premiéra Bohuslava Sobotku a ČSSD. Novelu zákona, přezdívaného také „lex Babiš, sněmovna schválila – 129 hlasy proti 49 přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana.

Podle Babiše zákon vytvořili předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), od Sobotky to vidí jako podraz. Za lživá označil tvrzení, která zazněla při debatě v Poslanecké sněmovně, že z ministerského křesla pomáhá svým firmám.

„Zásadně odmítám, že bych si přihrál nějaké dotace,“ prohlásil.

Odmítl také, že by z funkce ministra financí poskytoval svým společnostem daňové úlevy.

Tvrdě zkritizoval postoj premiéra Sobotky k zákonu. Podle Babiše je nepochopitelné, že více než tři roky koaličním partnerům jeho vlastnictví Agrofertu nevadilo, devět měsíců před volbami na něj kvůli tomu útočí.

Babiš prohlásil, že ho Sobotka schválením zákona podrazil stejně, jako v roce 2003 při prezidentské volbě podrazil nynějšího prezidenta Miloše Zemana. Tehdy v tajné volbě nedala část poslanců ČSSD hlasy svému bývalému předsedovi, i když byl stranickým kandidátem.

Na Babiše novela zřejmě nedopadne

Zeman zákon o střetu zájmů vetoval a předem oznámil, že pokud poslanci jeho veto přehlasují, podá na zákon ústavní stížnost. Babiš řekl, že s prezidentem na ústavní stížnosti dohodnutý není. Počítá ale s tím, že stížnost podají poslanci ANO.

Na Babišovu skupinu Agrofert však novela o střetu zájmů nakonec zřejmě nedopadne. Ministr už ohlásil, že se plánuje do konce ledna zbavit akcií koncernu. Zatím ale neupřesnil jak.

„Je to nejasné. Převést takovou strukturu jako Agrofert je složité a nákladné. V této chvíli to ani sám nevím,“ reagoval Babiš.

Panuje přesvědčení, že tak učiní skrze svěřenecký fond. Liteře zákona by tím vyhověl, vliv na holding by však neztratil.

Firmy ministrů podle novely zákona o střetu zájmů, kterou schválili poprvé poslanci na konci listopadu, nemají dostávat veřejné zakázky, investiční pobídky a nenárokové dotace. Zákon také členům vlády zakáže vlastnit média.

Převedením do fondu, o němž dříve sám Babiš několikrát mluvil, by se Agrofert těmto omezením vyhnul.

(pel)