Armáda kupuje šest velitelsko-štábních a čtrnáct spojařských pandurů. Oproti původním předpokladům budou stát o 796 miliónů korun víc. Celkem tak 20 nových pandurů vyjde na téměř 2,1 miliardy Kč.

Česká armáda chce nakoupit více pandurů a s lepší výbavou, než se předpokládalo. Celkem by měla mít 200 obrněných transportérů Pandur. Takový počet plánoval již v roce 2006 premiér Paroubek. Vláda Mirka Topolánka však v roce 2009 schválila nákup pouze 107 pandurů.

O nákupech vyššího počtu transportérů Pandur informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Nákup dalších vozidel Pandur je reakcí na rozhodnutí Topolánkovy vlády, která se rozhodla snížit počet nakupovaných vozidel. Dnes se ukazuje, že to nebylo správné. Ministr obrany nás informoval, že ambicí je dostat se na počet pandurů z rozhodnutí v roce 2006,“ prohlásil Sobotka.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že dojde k navýšení ceny za objednané dvě desítky obrněných vozidel Pandur.

Jde o nákup šesti velitelsko-štábních a čtrnácti spojařských pandurů. Oproti původním předpokladům budou stát o 796 miliónů korun víc. Celkem tak těchto 20 nových pandurů vyjde na téměř 2,1 miliardy Kč.

Oproti původní ceně jednoho vozidla pandur za zhruba 64 milionů korun se cena lépe vybavených transportérů vyšplhá na více 100 milionů za kus.

Důvodem navýšení ceny je použití nových podvozků a lepší vybavení vozidel podle potřeb armády. Podle Premiéra Sobotky pocházela původní specifikace vozidel z roku 2013.

Od té doby však prý došlo ke změně bezpečnostní situace ve světě, na kterou bylo nutné reagovat „nejen nákupem moderních zbraní, ale také inovací a zdokonalením výzbroje u již zahájených projektů, což je tento konkrétní případ,“ vysvětlil  ministr obrany Stropnický.

Vozidla budou zajišťovat vysokou pancéřovou ochranu posádky a budou vybavena odolnější sofistikovanou komunikační, výpočetní a přenosovou technikou poslední generace. (sfr)