Soud pravomocně potvrdil nevinu úředníků i mnohaleté tresty v kauze Promopro.

Pražský vrchní soud osvobodil trojici bývalých vysoce postavených úředníků ze sekce pro české předsednictví EU, které obžaloba vinila v tzv. kauze Promopro.

Odvolací senát zároveň stanovil, že do vězení půjde všech sedm obžalovaných podnikatelů – zpřísnil totiž trest Václavu Čadovi, který jako jediný původně odešel od soudu s podmínkou. Nejpřísněji potrestaným zůstal jednatel Promopra Jaroslav Veselý, který si má odpykat devět let odnětí svobody.

Kvůli zadání zakázky čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku někdejší šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová, právník David Mlíčko a diplomat Radomír Karlík. Městský soud v Praze je už předloni označil za „obětní beránky“, kteří k trestné činnosti neměli žádný motiv.

Státní zástupce Tomáš Černý se proti tomuto rozhodnutí odvolal, avšak neúspěšně. I vrchní soud totiž dospěl k závěru, že skutek úředníků nebyl trestným činem.

Černý naopak uspěl s odvoláním proti mírnějšímu trestu Čady, který nakonec stráví ve vězení 3,5 roku. Ostatním podnikatelům zůstaly tresty od pěti do devíti let odnětí svobody.

Soud vyhověl i další námitce žalobce, který požadoval, aby senát jednotlivým podnikatelům uložil povinnost k vydání bezdůvodného obohacení České republice. Marcel Příkopa s Ivanem Komárkem tak musí oba vydat 81 milionů, Roman Pekarovič a Radek Müller 68 milionů korun.

Veselý má za svůj podvod sám zaplatit ČR náhradu škody ve výši 184 milionů, dalších osm milionů má uhradit společně s dalším obžalovaným Liborem Veverkou.

Stát vyčíslil škodu na 938 milionů

Stát, který měl v řízení postavení poškozeného, vzniklou škodu vyčíslil na celkem 938 milionů, soud ho však se zbytkem nároku odkázal do občanskoprávního řízení.

Státu se vrátí více než 300 milionů korun, což je škoda vyčíslená znaleckým posudkem provedeným policií, plus úroky.

„Z toho 135 milionů můžeme již považovat za jisté, to je částka, která byla zajištěna na zahraničních účtech,“ řekl Ondřej Kuropata, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Rozhodnutí o vrácení této částky je již pravomocné. O dalších možnostech v občanskoprávním řízení se podle mluvčího bude teprve jednat.

„Musíme se o tom poradit s Úřadem vlády, zda do toho půjdeme, a zvážit rizika,“ uvedl Kuropata.

V kauze čelilo obžalobě celkem 12 lidí, verdikt se týká deseti z nich. O odvoláních zbývajících podnikatelů Vlastimila Maxy a Pavla Girstla bude soud kvůli zdravotním obtížím Maxy rozhodovat zvlášť.

Promopro získalo v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví. Veselý pak podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení muži převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Státu tak vznikla škoda v řádu stamilionů korun.

(pel)