USA jsou suverénně největším světovým dodavatelem zbraní. V roce 2015 prodali do zahraničí zbraně za více než 1 bilion korun.

USA byly i v roce 2015 suverénně největším světovým prodejcem zbraní. Nové zbrojní kontrakty amerických firem na dodávky do zahraničí dosáhly loni celkem 40 miliard dolarů (cca 1 bilión korun). Nejvýznamnějšími odběrateli zbraní z USA byly Saúdská Arábie, Irák, Katar a Jižní Korea.

Aktuální informace o světovém obchodu se zbraněmi vyplynuly z nové studie amerického Kongresu.

Dodávky válečného materiálu z USA představují plnou polovinu světového obchodu se zbraněmi. Spojené státy jsou tak zdaleka největším vývozcem zbraní na světě.

Na druhém místě je Francie, která v roce 2015 uzavřela zbrojní kontrakty na prodej svých zbraní za 15 miliard dolarů (390 miliard Kč).

Největšími odběrateli zbraní byly i v roce 2015 rozvojové země. Katar vloni uzavřel kontrakty na nákup zbraní celkem za více než 17 miliard dolarů (442 miliard Kč). Druhým největším odběratelem byl Egypt, který nakoupil zbraně za téměř 12 miliard dolarů (312 miliard Kč).

Následuje Saúdská Arábie, která si nasmlouvala nákup zbraní za více než 8 miliard dolarů (208 miliard Kč).

Navzdory globálnímu napětí a zvyšujícím se teroristickým hrozbám však světový obchod se zbraněmi v roce 2015 mírně klesl, když celkový objem kontraktů dosáhl 80 miliard dolarů (cca 2,1 bilionů Kč). V roce 2014 se celosvětově prodaly zbraně za celkových 89 miliard dolarů.

Dva největší světoví prodejci zbraní, USA a Francie, však v roce 2015 zvýšili zbrojní prodeje do zahraničí o zhruba 4 miliardy dolarů, respektive o více než 9 miliard dolarů v případě Francie.

Zprávu nazvanou “Transfery konvenčních zbraní do rozvojových zemí v letech 2008 až 2015“ zpracovala Kongresová výzkumná služba, které je součástí americké Knihovny Kongresu.

Snížení světových prodejů zbraní v roce 2015 bylo podle autorky studie, Catherine Theoharyové, částečně zapříčiněno oslabováním světové ekonomiky.

„Obavy z problémů státních rozpočtů vedly mnoho potenciálních kupců buď k odložení nebo k omezení nákupů nových zbrojních systémů,“ uvedla Theoharyová.

Další významný světový prodejce zbraní, Rusko, zaznamenalo velmi mírný pokles poptávky po svých zbraních, když objem nových ruských zbrojních kontraktů loni poklesl na 11,1 miliardy dolarů (289 miliard Kč) z předchozích 11,2 miliardy v roce 2014.

Významné zvýšení svých prodejů zaznamenala Čína, která v loňském roce prodala zbraně za celkem 6 miliard dolarů (156 miliard Kč). v roce 2014 přitom kontraktovala dodávky zbraní za 3 miliardy dolarů.

Studie uvádí, že nejvíce nakupovali zbraně v roce 2015 Katar, Egypt, Saúdská Arábie, Jižní Korea, Pákistán, Izrael, Sjednocené Arabské Emiráty a Irák.

Mezi největší světové dodavatele zbraní v roce 2015, vedle USA, Francie, Ruska a Číny, zařadila studie zařadila také Švédsko, Itálii, Německo, Turecko, Velkou Británii a Izrael.