Obědy v Česku po zavedení EET zdražily až o 10 korun.

Obědy v restauracích po zavedení elektronické evidence tržeb (ETT) podražily až o 10 korun. Zatímco v Plzeňském kraji oběd zdražil v průměru o tři koruny na 90 Kč, ve Středočeském kraji lidé vydají 95,8 Kč, téměř o 10 korun víc. V průměru cena obědu se po spuštění EET zvýšila o 4 koruny. 

Vyplynulo to z průzkumu mezi více než čtyřmi tisíci gastronomickými provozovnami, který provedl obědový server menicka.cz. Uvedené průměrné ceny jsou pouze za hlavní jídlo.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových meníček. Na obhajobu restaurací je potřebné říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl Jakub Lukáš, spoluzakladatel portálu menicka.cz .

Největší cenový šok podle průzkumu pravděpodobně pociťují strávníci ve Středočeském kraji. Oběd tam zdražil v průměru o 9,5 koruny na 95,8 Kč. Ani v nejdražší Praze restauratéři nepřepisovali ceníky tak výrazně. Metropole v průměru zdražila oběd (myšleno hlavní jídlo) o 5,2 Kč na 109 korun.

Naopak nejvíce se krotili hospodští v Moravskoslezském kraji, tedy regionu, jehož obyvatelé mají jednu z nejnižších kupních sil v republice. Restauratéři v tomto kraji zdražili hlavní obědové jídlo o 1,6 koruny na 88,7 Kč.

Krajem, kde se člověk naobědvá nejlevněji, zůstala Vysočina. Oběd tam vyjde v průměru na 87,6 Kč. Ceny za oběd v některých krajích se v důsledku zavedení EET téměř srovnaly. Příkladem může být Moravskoslezský kraj, kterému se přiblížil Olomoucký kraj.

(pel)