Andrej Babiš připustil, že se kvůli zákonu o střetu zájmů zbaví Agrofertu.

Ministr financí a šéf hnutí ANO připustil, že se zbaví Agrofertu, pokud Sněmovna přehlasuje veto prezidenta Miloše Zemana a začne platit novela o zákonu střetu zájmů. Stejně jako Zeman považuje Babiš zákon za protiústavní, ale zopakoval, že mu vyhoví, pokud se stane účinným.

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu zákona o střetu zájmů, který mimo jiné členům vlády zakazuje vlastnit média a jejich firmám neumožňuje ucházet se o veřejné zakázky. Babiš prezidentovo rozhodnutí přivítal. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) však sněmovna veto přehlasuje. Pokud se tak stane, Hrad je ovšem připraven obrátit se na Ústavní soud.

Zeman své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné i schválením poslaneckých pozměňovacích návrhů, jejichž odůvodnění „je založeno na ničím nepodložených domněnkách“ a „postrádá jakékoliv konkrétní argumenty“.

Na otázku, zda veto Miloše Zemana k prosazovanému zákonu o střetu zájmů znamená spojení mezi osobou vicepremiéra a prezidenta, Babiš odpověděl, že to s tím nemá nic společného.

„Myslím, že zákon je protiústavní a velice nekorektní ze strany koaličních partnerů, hlavně pana premiéra Sobotky, který se na tom domluvil s panem Kalouskem. Je to zákon, který mě má donutit odejít z politiky nebo zkomplikovat život s firmami,“ uvedl Babiš.

Dále řekl, že s prezidentem žádné „kšefty nedělá“. A popřel myšlenku, že by Zeman vetoval zákon o střetu zájmů výměnou za Babišovu podporu v prezidentské volbě. Dodal, že ho hlava státu nepodpořila v reorganizaci policie a že se také rozchází v názoru na euro.

(pel)