Platforma finGOOD získala od investorů první miliony a úspěšně se tak etablovala na českém start-upovém trhu.

Nová crowdfundingová platforma finGOOD se úspěšně etablovala na českém start-upovém trhu a získala od investorů první miliony. Společnost investory motivuje tím, že do každé nabídky vloží 10 % ze svého.

Prvními investičními příležitostmi byly společnost Elton hodinářská, výrobce tradičních hodinek Prim, a firma Reval, která se věnuje výrobě reklamních předmětů. V obou případech došlo k naplnění investičního cíle již několik dní před vypršením termínu, do kdy se mohli investoři zapojit. Další investiční příležitosti firma uveřejní v lednu.

„Platformu finGOOD jsme stavěli s co největší precizností, a ta se hned u prvních projektů vyplatila. Dopředu nás hnala skvělá souhra v týmu i se spolupracujícími subjekty,“ uvedl Marek Galetka, spoluzakladatel a jednatel finGOOD.cz.

Společnost investory motivuje tím, že do každé nabídky vloží 10 % ze svého.

„Nestojí za námi žádné fondy, byli jsme odkázáni jen na investory z řad veřejnosti, přesto jsme byli od začátku přesvědčeni, že bude jen otázkou času, kdy získáme dostatek investorů a naplníme první poptávky. Pro společnost Elton hodinářská jsme nakonec získali požadovaný 1 000 000 korun a pro firmu Reval 2 000 000 korun,“ doplnil Galetka.

Zapojit se mohou i fyzické osoby

FinGOOD je mladá česká start-upová společnost, která se věnuje peer-to-business půjčkám. Na rozdíl od systému Zonky, který se soustředí na půjčky veřejnosti, finGOOD zprostředkovává od listopadu půjčky českým firmám.

Společnost je založena na propojování investorů, kteří si sami zvolí, jaké společnosti přispějí, a žadatelů, kteří by touto formou chtěli podpořit svůj další rozvoj. Představuje tak pro firmy alternativu, jak získat finanční zdroje.

Protože funguje na bázi peer-to-business půjček, mohou se do investic zapojit i fyzické osoby, pro něž je v současné době poměrně složité najít investiční nástroje, jež jim přinesou zisk.

Již první poptávky se týkaly dvou firem s rozdílným postavením na trhu. To se projevilo i vypsaným úrokem, který byl u společnosti Elton hodinářská, za níž stojí průmyslový holding Czechoslovak Group, výrazně nižší než u dynamicky se rozvíjející společnosti Reval.

„Chtěli jsme dát touto cestou šanci i drobným investorům podílet se na úspěšném rozvoji značky Prim,“ uvedl Martin Pabiška, generální ředitel Elton hodinářská, s tím, že získané prostředky hodinářská firma věnuje na inovace.

„V současné době máme rozpracované další nabídky a investiční příležitosti zveřejníme v lednu. Zájemci se již nyní mohou zaregistrovat, aby se o nové nabídce dozvěděli včas,“ dodal Galetka.

Společnost finGOOD plánuje, že v prvním roce své existence zprostředkuje firmám půjčky řádově za sto milionů.

(pel)