Šéfka MMF Christine Lagardeová se podle soudu provinila, trest ale bývalá ministryně financí nedostane.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a někdejší francouzská ministryně financí Christine Lagardeová zavinila škodu 11 miliard korun, potrestána však nebude. Nedostane ani záznam do trestního rejstříku.

Lagardeová byla souzena kvůli sporné arbitráži. Podle soudu se provinila nedbalostí, když v roce 2008 přiřkla asi 400 milionů eur (10, 8 miliardy korun) podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho sporu s bankou Crédit Lyonnais. Arbitráž, kterou tehdy povolila, dopomohla kontroverznímu podnikateli ke stovkám milionů eur ze státní pokladny.

Soud hlavně zvažoval, zda šlo o politické či trestní pochybení. V případě prokázání viny Lagardeové hrozilo až 10 let vězení.

Žaloba někdejší ministryni hospodářství, financí a zaměstnanosti neobviňovala z osobního obohacení, ale z nedbalosti, která připravila stát o peníze.

Lagardeová před zvláštním republikovým soudním dvorem vinu rezolutně popřela. Také generální prokurátor při procesu prohlásil, že neexistují důkazy, které by umožnily odsoudit Lagardeovou k nějakému trestu.

Není jasné, zda uznání viny povede k odchodu Lagardeové z čela mocného MMF. V případě odsouzení k trestu se to předpokládalo.

(pel)