Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo v prosinci uzavřeno 333 kontraktů na dodávku 87,5 tisíce MWh zemního plynu a elektřiny pro spotřebitele za 81 milionu korun.

Uzavírací ceny letošního roku klesly proti závěrečným cenám roku 2015 u všech energetických produktů. Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo v prosinci uzavřeno 333 kontraktů na dodávku 87,5 tisíce MWh zemního plynu a elektřiny pro spotřebitele za 81 milionu korun.

Roční kontrakt silové elektřiny v letošním roce uzavíral v nízkém napětí na kurzu 749 Kč/MWh, což je proti loňskému roku pokles o 14,5 procenta, ve vysokém napětí cena klesla o 4,6 procenta na závěrečných 825 Kč/MWh.

Meziročně zlevnil i zemní plyn – v maloodběru o 10,5 procenta na konečných 460 MWh, ve velkoodběru o 10,6 procenta s uzavíracím kurzem 454 MWh.

Obchodní rok na energetickém trhu ČMKBK skončil v polovině prosince. S dodávkami energií lze obchodovat z důvodu lhůty pro zadání změn dodavatele do systému společnosti OTE, a.s. 20 kalendářních dnů před zahájením dodávky. U spotřebitelů se období dodávky standardně kryje s kalendářním rokem, který začíná prvním dnem měsíce ledna.

(pel)