Vědci z Tokijské univerzity vytvořili zatím nejdokonalejší chytrou lidskou kůži sloužící jako displej.

Mobilní telefony a klasické hodinky mají možná odzvoněno. Vědci z Tokijské univerzity vytvořili zatím nejdokonalejší chytrou kůži sloužící jako displej. A tvrdí, že právě tento displej, který je součástí lidského těla, v budoucnu zastane funkci chytrých mobilních telefonů…

Japonci vyrobili displej ve formě supertenké elektronické kůže, která splyne s lidskou tkání. Displej, který je součástí kůže na hřbetu ruky umí zobrazit vše potřebné z přístrojů, které uživatel doposud nosil po kapsách nebo na nepohodlném řemínku…

Vědci tvrdí, že takovéto displeje, které se stanou součástí člověka, postupně nahradí dnešní chytré mobilní telefony.

Elektronické vrstvy podobné kůži už byly vyrobeny i dříve. Ta nejnovější z dílny Laboratoře organických tranzistorů na Tokijské univerzitě je však se svými 3 mikrometry „tloušťky“ tou prozatím nejtenčí a nejprůhlednější chytrou kůží na světě.

Vědci navíc tuto umělou inteligentní kůži umí přiložit na normální lidskou tkáň kdekoliv na těle, tedy nikoliv pouze na hřbet ruky. Člověk by tak mohl mít svůj displej implantovaný kdekoliv jinde, než na ruce, pokud by mu to vyhovovalo. Pro určité účely by mohlo být vhodné implantovat takový inteligentní displej třeba na čelo, případně i na záda – například u fotbalistů…

Chytrá kůže do nemocnice i pro atlety 

Chytrá tkáň fungující jako displej se podobá tenké igelitové fólii na potraviny. Je dostatečně pružná, takže se nemůže poškodit při jakémkoliv pohybu svého organického nosiče – člověka …

Displej v kůži vydrží fungovat déle, než jeho předchůdci – využívá LED technologii, takže dokáže „svítit“ i několik dní. Nový, velmi jasný displej v kůži také spotřebuje výrazně méně energie.

„Lidský displej“ na ruce napojený na senzory v těle byl již použit k zobrazování lidského pulsu a výsledků měření koncentrace kyslíku v krvi.

Podle tvůrců by chytrá kůže sloužící jako displej mohla významně pomáhat lékařům v nemocnicích, ale třeba také ve sportu, při tréninku atletů.

Plány budov na lidské kůži

Japonští vědci však plánují mnohem širší využití.

„Pracovníkům by se na kůži mohly zobrazovat plány budov nebo schémata elektrických obvodů, aniž by s sebou na stavbě v terénu museli vláčet těžké externí přístroje,“ uvedl Takao Someya, šéf výzkumné laboratoře z Tokijské univerzity.

Jeho tým nyní intenzivně pracuje na dalším zdokonalování „lidského displeje“ tak, aby dokázal zobrazovat mnohem více informací. (sfr)