Lidé by již brzy mohli disponovat nekonečnou zásobou zubů. Američtí výzkumníci totiž hledají způsob, jak aplikovat regenerační schopnosti tropických ryb cichlid.

Lidé by již brzy mohli disponovat nekonečnou zásobou zubů. Američtí výzkumníci totiž hledají způsob, jak aplikovat regenerační schopnosti tropických ryb cichlid. Těm v případě potřeby narostou během několika dní zbrusu nové zuby.

Lidstvo nyní disponuje pouze dvěma sadami zubů na celý život. Africké ryby Cichlidy z jezera Malawi jich mají potenciálně nekonečný počet. Pokaždé, když jim jeden zub vypadne, naroste místo něj nový.

Podle výzkumníků by se podobná schopnost dala jednoho dne převést i na lidi.

Vědci se nyní pokoušejí v rybách najít geny, které jim umožňují neustálé obnovování zubů.

„Potenciální aplikace na lidech by byla zajímavá pro všechny, kteří někdy čelili problémům se zuby,“ uvedl jeden z výzkumníků z Technologického institutu v Georgii Todd Streelman.

Zuby cichlid vznikají ze stejných buněk jako jejich chuťové pohárky. Na rozdíl od lidí však tyto ryby nemají jazyky, jejich zuby a chuťové pohárky se nacházejí ve dvou řadách najednou. Cichlidy se v jezeře Malawi takto přizpůsobily okolním životním podmínkám.

rybičky cichlidy FINAL

Vědci již dokázali stimulovat růst chuťových buněk u těchto rybiček namáčením jejich embryí v nespecifikovaném chemickém roztoku. Tím zvýšili růst chuťových buněk na úkor zubů.

Tyto změny ve vývoji se objevily již po šesti dnech od oplodnění vajíčka. Ryby sice již měly oči a mozek, ale jejich čelist v tu dobu vyvinuta nebyla.

„Zdá se, že u těchto ryb probíhají vývojové procesy, které dokáží modifikovat typ běžných epitelových tkání na dentální nebo senzorové struktury,“ tvrdí Streelman. Zuby a chuťové buňky u cichlid podle něj pocházejí ze stejné tkáně.

„K rozvoji zubu se sklovinou dochází až v pozdějších fázích vývoje. Do té doby jsou si obě struktury velice podobné,“ dodal.

Nyní je klíčem tento poznatek převést i na lidský druh.

„Výzkum nyní, alespoň co se týče aplikace na lidský chrup, půjde směrem umělého upravování epitelu na jeden druh struktury. K úspěchu výzkumu a dosažení nekonečného počtu zubů je však třeba porozumět, jakým způsobem prorůstají skrze zuby nervy a cévy.“

Na 60 procent lidské populace ztratí všechny své zuby dříve, než dosáhne 60. roku života. Ryby by mohly pomoci nejen vyřešit dentální zdravotní problémy, ale také prodloužit lidem život. Problémy se zuby totiž mohou vyvolat takové zdravotní a nutriční potíže, že mohou vést i k předčasné smrti. (sfr)