Tatra Trucks získala ocenění „Za přínos k rozvoji Moravskoslezského kraje“.

Společnost Tatra Trucks získala ocenění „Za přínos k rozvoji Moravskoslezského kraje“. Ocenění firma získala v kategorii Velký podnik od Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje v rámci slavnostního galavečera Region pro sebe. 

„Ocenění si velice vážíme. Tatra Trucks je s regionem neodmyslitelně spjata, je významným zaměstnavatelem na Novojičínsku a díky obchodním a výrobním úspěchům společnost výrazně roste,“ uvedl Martin Bednarz, generální ředitel společnosti.

Automobilka byla v letošním roce rovněž vyhlášena nejlepší tradiční českou značkou roku 2016 v soutěži Česká značka 2016, kterou organizovala agentura Czech Top 100.

Tatra letos díky velkému nárůstu objemu výroby přijala více než tři sta zaměstnanců a kontinuálně hledá další. Aktuálně se zaměřila i na technicky zdatné a vzdělané ženy.

„Letos vyrobíme 1300 vozů, za rok jich plánujeme již 1700, což bude dvojnásobek oproti roku 2015. S výrobním úspěchem úzce souvisí i aktivita našich obchodníků: všech 1300 automobilů, které letos vyrobíme, již má s předstihem své majitele,“ sdělil Bednarz.

V rámci kooperací dává Tatra práci řadě menších firem v okolí. Zároveň se snaží zaujmout studenty technických oborů i zájemce o ně z řad široké veřejnosti již druhým ročníkem soutěže „Navrhni svou Tatru“.

Tatra plánuje otevřít nové muzeum

Kopřivnická Tatra plánuje nadále podporovat svou tradiční značku. Ve svém areálu, v hale někdejší slévárny, plánuje v nejbližších letech otevřít nové muzeum, kde by automobilka rozšířila svou stávající expozici. Návštěvníci by tak v budoucnu mohli v Kopřivnici navštěvovat rovnou dvě muzea automobilů značky Tatra.

„Díky investicím našich akcionářů vlastní Tatra Trucks řadu tatrováckých veteránů, které by bylo možné v novém muzeu pro veřejnost vystavit,“ doplnil Bednarz.

Realizace projektu nového muzea je závislá na financování prostřednictvím dotace z Evropských fondů, o kterou již Moravskoslezský kraj požádal. Pokud kraj s žádostí uspěje, bude možné v novém muzeu Tatry vystavit například letos získaný speciál pro Dakar z roku 1986 TATRA 815 6×6 VE ‚Ostrý-II‘, sbírku 63 vozidel získaných ze soukromé sbírky pana Jiřího Hlacha a další exponáty.

Akciová společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka.

Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka Tatra Trucks zaměstnává 1300 kmenových zaměstnanců a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství.

Obrat Tatra Trucks za rok 2015 byl 3,7 miliardy korun, zisk před zdaněním byl 400 miliónů korun.

(pel)