Retia dokončila mobilní kontejnerová sledovací pracoviště pro NATO za 270 milionů korun.

Pardubická společnost Retia, která vyrábí radary a speciální elektroniku, dokončila pro Severoatlantickou alianci (NATO) mobilní kontejnerová sledovací pracoviště určené operátorům sledovacího a přehledového systému Alliance Ground Surveillance (AGS). NATO za zakázku zaplatilo zhruba 270 milionů korun.

„Získané zkušenosti bude možné aplikovat v dalších národních i mezinárodních projektech nejen v rámci NATO, ale třeba i v rámci států V4,“ uvedl náměstek ministerstva obrany Tomáš Kuchta.

Retia se v letošním roce stala součástí holdingu Czechoslovak Group (CSG), který je nyní jejím stoprocentním vlastníkem. Podnik vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, lokalizační zařízení a komunikační systémy. Společnost je dodává vojenskému i civilnímu sektoru.

„Splnění požadavků NATO nejen ve vývojové a výrobní oblasti, ale i po stránce ochrany informací bylo velmi náročné a posunulo nás o obrovský kus dopředu. Díky tomu se můžeme pustit do dalších, obdobně náročných mezinárodních vyzbrojovacích projektů,“ uvedl Petr Novák, generální ředitel společnosti Retia.

AGS má být hlavním pilířem ochrany vojáků Aliance na bojišti. Prostřednictvím sítě pozemních senzorů a špičkových bezpilotních letounů bude systém AGS schopen odhalit a stopovat statické i pohybující se objekty na zemi – vozidla i jednotlivé osoby.

Na systému spolupracují specializované společnosti obranného průmyslu ze 14 států NATO. Na produkci speciálních mobilních pracovišť se podílela i společnost Karbox, která je rovněž součástí holdingu CSG.

(pel)