Plzeňský Prazdroj a další 4 značky převezme japonský pivovar Asahi, za koupi zaplatí téměř 200 miliard korun.

Japonský pivovar Asahi Group Holdings koupí Plzeňský Prazdroj a další východoevropské značky společnosti SABMiller. Za Prazdroj a další čtyři evropské pivovary zaplatí celkem 7,3 miliardy eur, tedy více než 197 miliard korun. Objem obří transakce představuje téměř šestinu letošního rozpočtu České republiky.

Mezi pivovary je kromě Plzeňského Prazdroje i slovenský Topvar, maďarský Dreher, rumunský Ursus a polská Kompania Piwowarska. Pivovary patřily společnosti SABMiller, která se jich musela zbavit kvůli fúzi s konkurenční skupinou AB InBev. Transakci musí ještě schválit evropské antimonopolní úřady.

Prodej aktivit SABMilleru v Česku, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí podmínek pro převzetí podniku konkurenční skupinou Anheuser-Busch InBev. Aby mohla SABMiller převzít, musí se z rozhodnutí antimonopolních úřadů některých pivovarů zbavit.

„Společnost AB InBev dnes oznámila, že uzavřela závaznou dohodu se společností Asahi Group Holdings o prodeji podniků v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku a ostatních souvisejících aktiv, která byla před sloučením s AB InBev ve vlastnictví SABMilleru,“ uvedla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Pivovar Asahi se snaží expanzí v zahraničí kompenzovat slabý růst na domácím trhu. Společnost se již dříve dohodla na převzetí některých značek SABMilleru, jako je Peroni a Grolsch, a to za 2,55 miliardy eur (68,9 miliardy korun). Prodej těchto značek byl rovněž podmínkou pro převzetí SABMilleru.

Společnost Asahi uvedla, že podíl zahraničních aktivit na jejích celkových tržbách se díky převzetí východoevropských značek SABMilleru zvýší téměř na čtvrtinu z říjnových 16 procent. Firma neupřesnila, jakým způsobem bude transakci financovat.

(pel)