Šéfka MMF Lagardeová čelí u soudu obvinění, že zneužila své postavení v případě sporné arbitráže.

Šéfku Mezinárodního měnového fondu (MMF) a někdejší francouzskou ministryni financí Christine Lagardeovou soudí kvůli případu sporné arbitráže. Lagardeová v roce 2008 přiřkla asi 400 milionů eur (10, 8 miliardy korun) podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho sporu s bankou Crédit Lyonnais. V případě prokázání viny jí hrozí až 10 let vězení.

Lagardeová jako ministryně financí ve vládě Francoise Fillona rozhodla, že Tapieho vleklý spor s bankou se bude řešit v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé. Verdikt arbitráže Lagardeová přijala, i když znamenal, že stát musel platit. Loni přitom soud dospěl k závěru, že rozhodnutí bylo nesprávné a nařídil Tapiemu vrátit státu 404 miliónů.

Lagardeová není stíhána pro korupci, ale odmítá i obvinění z nedbalosti, kvůli kterému stanula před soudem. Už před zahájením procesu se hájila, že žádný zákon neporušila a že v dané době to bylo nejlepší řešení, protože u soudu by Tapie získal více.

Francouzský podnikatel Tapie se s bankou Crédit Lyonnais soudil od roku 1993. Požadoval kompenzaci za to, že ho tato státní finanční instituce připravila na počátku 90. let o 285 milionů eur při koupi jeho podílu v německém výrobci sportovního zboží Adidas.

V roce 2007 se Lagardeová za vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho rozhodla případ řešit arbitráží. Rozhodnutí je vnímáno jako sporné, protože Tapie podpořil před prezidentskými volbami v roce 2007 právě Sarkozyko, který pak i zvítězil.

Proces před zvláštním Republikovým soudním dvorem, složeným ze soudců a několika členů parlamentu, má trvat do 20. prosince. Advokát Lagardeové oznámil médiím, že před tribunálem požádá o odložení procesu.

(pel)