Nezávislá digitální měna bitcoin je nejsilnější za poslední 3 roky. Kurz kybernetického bitcoinu vzrostl nejvýše od února 2014.

Nezávislá digitální měna bitcoin vystoupala na nejvyšší hodnotu za poslední 3 roky. Důvodem je chaos, který vytvořila vláda v Indii svými operacemi s tamní měnou. Za poslední měsíc posílila kybernetická měna bitcoin o devět procent.

Příšinou posílení bitcoinu byla masivní poptávka v Indii, kde místní vláda zrušila v rámci boje s korupcí dvě bankovky s nejvyšší nominální hodnotou.

Indický premiér Naréndra Módí počátkem listopadu oznámil zrušení bankovek 500 a 1000 rupií jako krok, který pomůže v boji proti korupci, daňovým únikům a stínové ekonomice.

Indie se následkem toho ocitla v měnovém chaosu a vypukli občanské npokoje. Řada Indů proto v reakci začala nakupovat bitcoiny.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a patří dnes mezi přední kybernetické světové měny, které jsou nezávislé na počínání vlád a centrálních bank.

Digitální měnu vytváří síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem.

Bitcoinu letos posílil o plných 80 procent. U digitálních měn sice dochází ke značným výkyvům, ale kurz bitcoinu se v poslední době stabilizoval. (sfr)