Poslanci schválili protikuřácký zákon, zákaz kouření v restauracích začne platit od konce května 2017.

Úplný zákaz kouření v restauracích, barech a klubech začne platit od května roku 2017. Poslanci schválili protikuřácký zákon. Restauratéři a hospodští nebudou mít žádné úlevy například v možnosti zřídit v podnicích kuřárny.

Poslanci avšak neschválili úpravu, která by zavedla regulaci také pro restaurační zahrádky. Zákon nyní musí potvrdit Senát a také prezident Miloš Zeman.

V pohostinstvích budou lidé moci používat jen vodní dýmky, které jsou populární hlavně v čajovnách, a elektronické cigarety. Pro e-cigarety mají platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické.

Hostinští si nyní mohou zvolit, zda chtějí mít kuřáckou, nebo nekuřáckou provozovnu. Mohou v ní mít i oddělené prostory pro obě skupiny zákazníků.

Pro nový zákon hlasovalo 118 ze 163 přítomných poslanců. Proti bylo 23 členů dolní komory.

Proti vládnímu návrhu zákona se v květnu na prvním hlasování postavila nejen velká část opozice, ale také 15 poslanců z hnutí ANO. Vadilo jim, že poslanci z ČSSD podpořili úpravu Marka Bendy (ODS), která povolovala zřizování kuřáren.

Zákon předpokládá pro kuřáky další restrikce. Možnost zřizovat kuřárny zákon odebere i kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám. Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení.

Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšíří na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být v nákupních centrech a na letištích.

Z míst vyjmenovaných v zákoně zákaz u elektronických cigaret nebude platit jen v zoologických zahradách. Kuřáci z nich ale nebudou moci inhalovat třeba v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.

(pel)