Kvůli EET zavřelo už 700 hospod, činnost přerušilo 2 168 podnikatelů.

Kvůli spuštění elektronické evidence tržeb (EET) zavřelo už zhruba 700 hospod. Ze stejného důvodu přerušilo v listopadu činnost 2168 podnikatelů v pohostinství, 1697 naopak živnost založilo. 

Zánikem drobných pohostinství, obchodů a živností je přímo ohroženo 600 ze zhruba 900 zapojených obcí. Celkově je v České republice přes 6200 měst a obcí. Vyplývá to z průzkumu Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí.

„Obcí, které zareagovaly na náš průzkum a které podaly informace, je mimořádně mnoho. Je patrné, že zavádění EET spolu s dlouhodobou nepodporou drobného podnikání reálně dopadá na život na celém území, a to ve velkém měřítku. Podle našich informací totiž může zaniknout až dva tisíce malých provozoven,“ uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Zavírají především malé hospody v obcích, které mají méně než 3000 obyvatel. Nejčastějším důvodem prý bývá, že je provozují starší lidé, kteří se nechtějí učit zacházet s technikou potřebnou pro evidenci tržeb.

Sdružení se obává, že v dalších fázích EET mohou zanikat v obcích i malé obchůdky a další provozovny služeb.

Činnost přerušilo dvakrát víc hostinských než obvykle

Podle dat, která tento týden poskytla společnost CRIF, v listopadu přerušilo činnost 2168 podnikatelů v pohostinství, 1697 naopak živnost založilo. V obou případech je to téměř dvakrát více, než činí měsíční průměr za poslední dva roky.

Ukončených živností bylo v listopadu 607, což je dlouhodobý průměr. Za sedm prosincových dnů bylo přerušeno dalších 1528 živností a 65 jich vzniklo.

Z dat živnostenského rejstříku vyplývá, že od začátku září do 7. prosince vzniklo v hostinské činnosti 3599 živností, 1546 jich bylo ukončeno a 6209 přerušeno. Od září se tak počet aktivních živností v sektoru snížil o 4156.

„Počet živností se v pohostinství snižuje dlouhodobě. Proti dvacetiměsíčnímu průměru mezi lednem 2015 a srpnem 2016 se však rychlost jejich úbytku od září zvýšila o celou čtvrtinu,“ uvedl Jan Cikler, vedoucí datového oddělení CRIF – Czech Credit Bureau.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek řekl, že činnost ukončí 15 až 20 procent restaurací.

„Důvodem není jen zavedení EET, ale další regulace, které již několik let na pohostinství dopadají. Konkrétně můžeme zmínit například zákon o potravinách, povinnost značení alergenů, připravovanou regulaci cen nealkoholických nápojů, zákaz kouření a podobně,“ uvedl.

(pel)