Česká republika bude v roce 2017 hospodařit s rozpočtem s deficitem 60 miliard korun.

Sněmovna schválila státní rozpočet České republiky na rok 2017. Stát bude hospodařit se schodkem 60 miliard korun, deficit tak oproti letošnímu roku klesne o 10 miliard.

Pro bylo 104 poslanců ze 177 přítomných. Pro rozpočet jako celek byli přítomní poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL, až na lidovce Jiřího Junka, který se zdržel. S vládou hlasovali i nezařazení poslanci Petr Adam a Karel Pražák.

„Je to kompromis. Jsem přesvědčen, že bude fungovat,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Sněmovna podle očekávání přidala peníze na sociální služby, na platy akademických a výzkumných pracovníků na vysokých školách nebo na opravu památek. Poslanci odmítli například návrhy, které odebíraly peníze z rozpočtu prezidentské kanceláře.

Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Opozice s rozpočtem nesouhlasila. Vytýkala příliš vysoký deficit, nedostatek investic či velký nárůst státních úředníků.

„Kdyby sem dnes přišel nestranný rozpočtář z druhé půlky zeměkoule a zběžně by pohlédl na saldo roku 2017, které se chystáte schválit, určitě by si myslel, že vláda očekává příští rok nějakou katastrofu nebo válečný konflikt,“ komentoval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Žádný z opozičních návrhů na přesun peněz však neprošel. Poslanci kývli jen na ty úpravy, s nimiž souhlasil Andrej Babiš.

(pel)