Přebytek státního rozpočtu dosáhl ke konci listopadu 55,5 miliardy korun.

Přebytek státního rozpočtu klesl ke konci listopadu na 55,5 miliardy korun z říjnových 98,3 miliardy. Jde sice o nejlepší rekordní listopadový výsledek od vzniku České republiky, ale o propad více než 40 miliard. Výsledky vyplývají z informací ministerstva financí.

„Oproti téměř stomiliardovému přebytku na konci října se jedná o poměrně výrazný pokles,” uvedl Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Za poklesem stojí podle něj víc faktorů, především se ale v listopadu projevily tradiční tendence zvyšování výdajů ke konci roku.

„Ty budou pravděpodobně patrné i v prosinci, kdy by se přebytek rozpočtu měl dále snížit. Naše prognóza nadále předpokládá, že rozpočet skončí ke konci roku v přebytku, očekáváme tzv. kladnou nulu,” dodal Dřímal.

Na letošní rok je plánovaný schodek 70 miliard korun, pokud by nakonec skončilo hospodaření s přebytkem, bylo by to poprvé od roku 1995.

Za dobrým výsledkem je podle ministerstva financí především růst daňových příjmů a ekonomický růst. Ekonomové ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů.

Nejvíce výdajů připadá na dávky

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu stouply meziročně o 48,7 miliardy na 1,1483 biliónu korun a celkové výdaje klesly o 36,3 miliardy na 1,0929 biliónu korun.

Na dani z přidané hodnoty rozpočet ke konci listopadu získal meziročně o 5,1 miliardy více, celkem 221,8 miliardy korun. Na spotřební dani rozpočet získal 137,5 miliard korun, meziročně o 8,1 miliardy více. Na dani z příjmu firem rozpočet obdržel 89,5 miliardy korun, meziročně o 10,2 miliardy více.

Na sociálních dávkách stát vyplatil 468,8 miliardy korun, což je meziroční růst o 12,8 miliardy. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 10,2 miliardy na 364,4 miliardy korun.

(pel)