Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek přišel s návrhem snížit daň z přidané hodnoty a zrušit "solidární" daňovou přirážku pro lidi s vyššími příjmy.

Předseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek navrhuje snížit sazby daně z přidané hodnoty na 10 a 20 procent, tedy na úroveň před hospodářskou krizí. Současně s tím chce zrušit sedmiprocentní „solidární“ daňovou přirážku pro lidi s vysokými příjmy. Vláda tak podle něj obírá občany o přibližně 25 miliard korun ročně.

Zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z prosadila bývalá vládní koalice kvůli financování penzijní reformy, kterou ovšem nynější vláda Bohuslava Sobotky zrušila.

„Důchodovou reformu vláda zrušila, vyšší DPH si však ponechala,“ řekl Kalousek.

Vláda tak podle něj obírá občany o přibližně 25 miliard korun ročně.

Skončit má podle jeho návrhu také „solidární“ daňová přirážka ve výši 7 procent pro lidi s nejvyšším příjmem, která měla podle Nečasovy vlády platit jen do konce roku 2015.

Omezenou účinnost tohoto opatření ale Sobotkův kabinet zrušil. A tím podle šéfa TOP 09 na občanech neodůvodněně vydělává – na zvýšení DPH jen za letošní rok 18 miliard korun, na solidární daňové přirážce pak 2,2 miliardy.

DPH měla být jednotná

Kalousek svůj návrh vrátit daně na úroveň před hospodářskou krizí podá při projednávání daňového balíčku v Poslanecké sněmovně.

„Nejedná se o daňový populismus, ale o důsledné plnění slibů a zákonů z let 2010 až 2013,“ prohlásil předseda TOP 09.

Nyní platí tři sazby DPH, a to 21, 15 a deset procent. Daň z přidané hodnoty měla být podle dřívějších daňových předpisů od letošního roku jednotná, a to 17,5 procenta. Nynější vláda tento plán předchozí vlády zrušila v novele, kterou zavedla druhou sníženou sazbu DPH deset procent.

TOP 09 hodlá navrhnout vyškrtnutí i třetího protikrizového opatření. Až se bude projednávat příslušná novela, chtěla by znovu zavést strop pro odvody zdravotního pojištění.

(pel)