Automobilka TATRA TRUCKS byla vyhlášena nejlepší tradiční českou značkou roku 2016.

Automobilka TATRA TRUCKS byla vyhlášena nejlepší tradiční českou značkou roku 2016. Soutěž Česká značka 2016 organizovala agentura Czech Top 100 na základě průzkumu realizovaného agenturou GfK. O výsledcích soutěže, v níž uspěla i kopřivnická automobilka, rozhodovala svým hlasováním široká veřejnost.

V říjnu letošního roku uskutečnila mezinárodní výzkumná agentura GfK reprezentativní průzkum na on-line populaci starší 15 let věku. Cílem průzkumu bylo zjistit, která z českých značek se nejvíce svou pozitivní marketingovou komunikací zapsala do paměti občanů Česka, která z vybraných českých značek je vnímaná jako nejvíce tradiční a na kterou z nich jsou lidé v Česku nejvíce hrdí. Značka Tatra byla zvolena nejlepší tradiční českou značkou roku 2016.

Na slavnostním večeru převzal ocenění Tradiční česká značka 2016 Petr Rusek, předseda představenstva TATRA TRUCKS a člen představenstva CZECHOSLOVAK GROUP, jejíž majitel Jaroslav Strnad má většinový podíl v kopřivnické automobilce.

Menšinový 35procentní podíl v TATRA TRUCKS drží podnikatel René Matera.

„Jsme velice rádi, že značka Tatra je vnímaná jako významná tradiční česká značka, má za sebou nemalou historii, která se píše již od roku 1850. Tatru tedy lze označovat jako jednu z nejstarších automobilek na světě,“ prohlásil tiskový mluvčí společnosti TATRA TRUCKS Andrej Čírtek.

Kopřivnická Tatra plánuje nadále podporovat svou tradiční značku. Ve svém areálu, v hale někdejší slévárny, plánuje v nejbližších letech otevřít nové muzeum, kde by automobilka rozšířila svou stávající expozici. Návštěvníci by tak v budoucnu mohli v Kopřivnici navštěvovat rovnou dvě muzea automobilů značky Tatra.

Vozidla na míru zákazníka

Akciová společnost TATRA TRUCKS převzala v roce 2013 světoznámou kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací. Vedle standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka.

Osmdesát procent produkce automobilky je určeno k exportu. Automobilka TATRA TRUCKS zaměstnává 1300 kmenových zaměstnanců a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku TATRA METALURGIE zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství.

Obrat TATRA TRUCKS za rok 2015 dosáhl 3,7 miliardy Kč. Zisk před zdaněním byl 400 miliónů Kč. (sfr)