Nejnovější neviditelný torpédoborec U. S. S. Zumwalt měl při zkušební plavbě problémy se zatékáním vody do motoru a musel být nouzově odtažen na nejbližší americkou námořní základnu k opravě.

Nejnovější neviditelný americký torpédoborec Zumwalt se při zkušební plavbě málem utopil. Nejmodernější námořní bitevník, který stál daňové poplatníky 4,4 miliardy dolaru (112 miliard Kč), měl problém se zatékáním vody do motoru a musel být odtažen do přístavu.

Neviditelný torpédoborec U. S. S. Zumwalt zahájil letos v září svoji první, původně tříměsíční bojovou platbu do přístavu v San Diegu. Torpédoborec  který vyrobila firma General Dynamics, vyplul z přístavu Bath Iron Works ve státu Maine.

Nejmodernější americký námořní bitevník, jehož technologie jej údajně činí pro nepřítele „neviditelným“, si vystačí jen s poměrně malou posádkou v počtu 147 námořníků, což je polovina oproti jiným podobným lodím.

Na plavbě z Maine do San Diega se však v Panamském průplavu ocitl v problémech. Posádka si všimla, že do některých kabelů vedoucích z motorů proniká voda. Podobné problémy však plavidlo potkaly již dříve.

Zumwalt byl proto odtažen na námořní základnu Rodman, kde podstoupí opravu.

Plán plavby se tak změnil s tím, že na pokračování své zkušební mise vyrazí tehdy, až bude zajištěn bezpečný transport lodi do jejího domovského přístavu v San Diegu.
zumwalt-lod-neviditelny-1

Kapitánem Zumwaltu je James Kirk, což některá americká média označují za příznačné kvůli symbolické podobnosti válečné technologie torpédoborce Zumwalt a kosmické lodi Starship Enterprise (jejíž kapitán se také jmenoval Kirk) ze známé televizní sci-fi série “Star Trek”.

Zumwalt s výtlakem 15 tisíc tun má na délku 186 metrů a je tak o 30 metrů delší, než starší podobné lodě amerického námořnictva.

Jeho kompozitová supestruktura a speciální trup byly navrženy tak, aby torpédoborec byl 50krát neviditelnější „očím“ nepřítelových radarů, než ostatní současné lodě.

Třída torpédoborců Zumwalt je určena k různým druhům válečných misí s cílem zajistit pobřežní dominanci. Tyto lodě jsou určeny k útokům z moře na pobřeží.

Na konci letošního roku měl dorazit do San Diega, kde měl být vybaven střelami RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile pro boj se vzdušnými cíli a protilodními raketami. Součástí výbavy Zumwaltu měly být i rakety s plochou drahou letu Tomahawk a protiponorkové rakety.

Zumwalt je součástí projektu s celkovými náklady 22,5 miliardy dolarů (téměř 573 miliard Kč) a při svém rozběhu byl některými politiky kritizován za to, že se projekt pokouší do jedné lodě dostat až příliš mnoho schopností…

Do provozu budou mají být uvedeny ještě další dva torpédoborce třídy Zumwalt.

Druhá loď USS Michael Monsoor měla vyplout v roce 2018. Třetí USS Lyndon B Johnson pak v roce 2021.

Původně americké námořnictvo plánovalo stavbu až 32 nových torpédoborců třídy Zumwalt. Ušetřené prostředky však nakonec využije na stavbu výrazně levnějších torpédoborců třídy Arleigh Burke. (sfr)