Andrej Babiš se pár dní před spuštěním systému státní on-line kontroly tržeb podnikatelů rozhodl vyjmout z EET internetové obchody a drobné podnikatele s paušální daní, jejichž příjem nepřesáhne ročně 250 tisíc korun.

E-shopy a drobní podnikatelé s příjmem pod 250 tisíc korun ročně s paušální daní se zřejmě na poslední chvíli vyhnou státní elektronické evidenci tržeb (EET). Možnou výjimku z platnosti EET naznačil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh na vyjmutí e-shopů a drobných podnikatelů ze systému EET chce Babiš projednat s koaličními partnery.

Do zahájení státní kontroly podnikatelů prostřednictvím systému elektronické evidence tržeb přitom zbývá 6 pracovních dnů.

Babiš uvedl, že počet platebních metod, které e-shopy využívají, je příliš složitý. Proto prý bude jednodušší zbavit internetové obchody povinnosti podléhat kontrole EET.

„Uvažuji o změně, že bychom vyňali z evidence e-shopy. Je tam asi 18 různých druhů plateb, jsou tam platební brány. Chci to projednat s koaličními partnery,“ zdůraznil Babiš.

„Na základě komunikace se zástupci podnikatelů z oblasti e-commerce a jejich zkušeností z praxe uvažuje nyní ministerstvo financí o změně, která by systém EET pro tuto specifickou oblast podnikání zjednodušila a více přizpůsobila běžné praxi,“ informovalo ministerstvo financí.

Evidence tržeb se měla začít týkat e-shopů od 1. března 2017.

Prodej vlastních produktů přes internet by však měl evidenci tržeb od 1. března 2018 nebo od 1. června 2018 a to podle druhu produktu.

Kromě internetových obchodů by se EET mohli vyhnout i podnikatelé, kteří mají roční příjem nižší než 250 tisíc korun.

„Je to revoluční projekt, každý den dostáváme různé impulzy z praxe. Dospíváme k názoru, že ti, kteří nemají pravidelnou podnikatelskou činnost nebo mají malé tržby, by měli mít možnost požádat o paušální daň. Na základě výkazu podnikání do 250 tisíc korun ročně by si domluvili minimální daň a nemuseli evidovat. To nás učí život,” prohlásil ministr financí.

Návrh ministra financí musí schválit vláda a následně zákonodárci.

(sfr)

ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB V ČR: 4 FÁZE

eet-nove-nove

Zdroj dat: Bisnode