Češi loni prosázeli 152 miliard korun, závislých na hazardních hrách je v ČR kolem 100 lidí.

V loňském roce zakázalo hazard na svém území 322 obcí a měst, stovky dalších radnic ho pak alespoň nějak regulují. Přesto Češi loni prosázeli víc než 152 miliard korun, meziročně zhruba o desetinu víc. Závislých na hazardních hrách nebo sázení je v zemi 100 tisíc lidí. 

Ročně v Česku podstoupí terapii kvůli problémům s hraním až dva tisíce lidí. V průměru má každý z nich zhruba milionový dluh. Přitom takzvaných patologických hráčů se závislostí je podle odhadů přes sto tisíc.

Stát si nyní slibuje přísnější a přehlednější regulaci hazardu od nových zákonů, které vstoupí v platnost v lednu 2017. Omezovat budou i herní byznys na internetu.

„Zákon je restriktivní a zároveň umožňuje podnikání na území České republiky, přináší veškeré moderní nástroje blokování a likvidace ilegálního hazardu,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Na prevenci a léčbu dává stát asi 30 milionů ročně. Přitom příjmy z hazardu pro státní a obecní rozpočty se v posledních letech pohybují kolem 8 miliard korun.

Nelegálnímu hazardu se daří

Roste ale počet obcí a měst, které herní terminály zcela zakázaly. Třeba v roce 2010 takových míst bylo jen čtrnáct, ale loni už jejich počet překročil 320. Další obce hazardní hry regulují vyhláškami – určují třeba čas nebo lokality, kdy a kde můžou herny fungovat. I tohle číslo strmě narostlo a loni už takových obcí a měst bylo skoro šest set.

Ačkoliv v regulaci hazardních her přitvrzuje řada měst a obcí, úbytku hráčů a heren se dosáhnout nedaří. Roste totiž počet nelegálních heren a soukromých hráčských klubů, kterých jsou po celé zemi stovky. Z nelegálních heren města neinkasují žádné finanční prostředky, které by pak mohla využít na financování sportu, kultury a dalších veřejně prospěšných aktivit.

Hlavním argumentem pro omezení či úplné zrušení hazardu přitom byla snaha o snížení kriminality. V Česku ale už bylo odhaleno 1400 kvízomatů provozovaných nelegálně ve 400 provozovnách. V řadě měst tak po zrušení hazardu kriminalita naopak vzrostla.

Tvrdý postup vůči hazardu se tak jen negativně projevil v příjmech městských pokladen, které poklesly o řádově miliony korun. Se vznikem nelegálního sektoru se navíc zvyšují požadavky na bezpečnostní aparát, který pátrá po „černých hernách“ a provádí razie.

(pel)