Silová elektřina na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) v minulém týdnu zlevnila. Cena zemního plynu na burze naopak vzrostla.

Silová elektřina na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) zlevnila. Cena zemního plynu na burze naopak vzrostla. Na ČMKBK bylo ve 46. týdnu uzavřeno 10 kontraktů na dodávku 9,7 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro spotřebitele za 8,2 milionu korun. 

Cena ročního kontraktu silové elektřiny v nízkém napětí koncem minulého týdne klesla na 887 Kč/MWh, ve vysokém napětí uzavírala na kurzu 859 Kč/MWh.

Informoval o tom Martin Soukup, tiskový mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Roční kontrakt zemního plynu v maloodběru zdražil na 490 Kč/MWh, ve velkoodběru obchodování skončilo na ceně 481 Kč/MWh.

Svůj úspěšný nákup energií na ČMKBK v listopadu zveřejnilo město Svitavy.

„Rada města schválila záměr uskutečnit tuto zakázku pro období let 2017 a 2018, takže jsme vysoutěžili energie na dva roky, a to prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Roční úspora za energie díky centralizaci zakázek dosáhne výše zhruba 650 tisíc korun,“ uvedla vedoucí odboru vnitřní správy města Ilona Kociánová.

Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002. Je první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě. (sfr)