Miloš Zeman přirovnal Zdeňka Bakalu k Viktorovi Koženému. Prezident Bakalu obvinil, že z OKD vytuneloval 100 až 150 miliard korun.

Ostravské těžební společnost OKD zvažuje žalovat svého bývalého majitele Zdeňka Bakalu o dalších 40 miliard korun. Firma OKD, která je v úpadku, již na Zdeňka Bakalu podala jednu žalobu, v níž se domáhá vrácení  24,55 miliardy. Kč. Vedení firmy v žalobě uvádí, že Bakala s NWR zavinili insolvenci OKD tím, že se snažili si co nejrychleji přivlastnit co nejvíce majetku. 

Černouhelná těžební společnost OKD podala v minulém týdnu u Krajského soudu v Ostravě společnou žalobu na firmu New World Resources NV (NWR) a podnikatele Zdeňka Bakalu. V ní po Bakalovi a firmě NWR žádá 24,55 miliardy korun.

Zároveň ale uvádí, že celková pohledávka OKD za majiteli dosáhla 65,27 miliardy korun. Firma proto zvažuje, zda se bude domáhat i zbylých 40 miliard korun.

Celková částka 65,27 miliard Kč odpovídá veškerým dividendám, které byly vyplaceny z OKD do NWR v době od vstupu NWR do OKD až do roku 2012.

Žaloba uvádí, že za tuto dobu celkové zisky OKD dosáhly jen 33,5 miliardy. Po připočtení nerozděleného zisku přes 7 miliard korun nashromážděný na účtech dolů do roku 2006 tak šlo maximálně o částku 40 miliard korun.

Přesto si majitelé v čele s Bakalou vyplatili částku ve výši 65,3 miliardy korun.

Podle vedení OKD bylo jednání NWR a Zdeňka Bakaly protiprávní, protože došlo k nesprávnému vedení účetnictví, neoprávněnému obohacení a také k jednání v rozporu s dobrými mravy.

OKD v úpadku

OKD je v úpadku od května 2016. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Pohledávky vůči OKD přihlásilo více než 550 věřitelů, kteří od OKD požadují více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce neuznal.

Hlavní příčinou ekonomických problémů OKD byly klesající ceny uhlí a předluženost.

Vlastníkem OKD je společnost NWR. Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od února 2016 nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M&G a Gramercy spojené do neformálního uskupení Ad Hoc Group (AHG).

Předchozím většinovým akcionářem OKD byla skupina CERCL, která z poloviny patří podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Vytunelovaných 150 miliard

Vyhrocený vztah vůči Bakalovi dlouhodobě projevuje prezident Miloš Zeman. Ten letos prohlásil, že Bakala za dobu, po kterou ovládal těžební společnost OKD, vytuneloval z firmy 100 až 150 miliard korun.

Zeman naznačil, že pokud by se podařilo prokázat, že se podnikatel Bakala v OKD, respektive mateřské společnosti NWR dopustil tunelování, může mu hrozit nejen ztráta svobody, ale i propadnutí majetku.

Podle Zemana by se hodnota propadlého majetku stala významnou finanční injekcí pro státní rozpočet.

Prezident Zeman také prohlásil, že „Bakalu patří zavřít“.

Před tím Zeman přirovnal Bakalu k Viktoru Koženému, který je v tuzemsku považován za symbol polistopadového tunelování.

Sobotka proti penězům OKD

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že nevidí žádný důvod pro rozšíření státní podpory pro OKD. Stát už poskytl firmě půjčku ve výši 700 miliónů korun. (sfr)