Babišovo ministerstvo financí odhaduje hrubý příjem státního rozpočtu bez pojistného, plynoucí ze zavedení EET, na 3,4 miliardy Kč v roce 2017, respektive na 10 mld. Kč v roce 2018. Podle Kalouska způsobí EET genocidu živnostníků.

Babišovo ministerstvo financí zpřesnilo odhadované příjmy, které by státní pokladna mohla získat díky zavedení elektronické evidence tržeb (EET) a to na 3,4 miliardy Kč v příštím roce a 10 mld. Kč v roce 2018. Opozice odmítla resortní odhady příjmů z EET jako zanedbatelné a směšné. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska způsobí EET v Česku genocidu živnostníků. 

Elektronická evidence tržeb se naostro rozběhne již na začátku prosince letošního roku a jako první se dotkne například restaurací a hotelů.

Ministerstvo financí na žádost BYZNYS NOVIN upřesnilo odhady příjmů ze zavedení EET. Jak uvedla Kateřina Vaidišová z oddělení vnějších vztahů a komunikace, hrubý příjem státního rozpočtu bez pojistného odhaduje ministerstvo na 3,4 miliardy Kč v roce 2017, respektive na 10 mld. Kč v roce 2018.

S tím, že hrubý příjem státního rozpočtu je uveden v peněžní metodice a nezahrnuje negativní položky snižující inkaso daní a je uveden bez sociálního a zdravotního pojištění, které podle názoru Babišova resortu v souvislosti se zavedením EET také vzroste.

Ministerstvo také upřesnilo, že v roce 2017 počítá ve státním rozpočtu u DPH se snížením příjmů o 0,4 mld. Kč z důvodu přeřazení stravovacích služeb do snížené sazby DPH.

Vaidišová také specifikovala náklady na EET.

„Finanční správa vydala na technické zajištění EET náklady ve výši 91 milionů Kč a dalších 355 milionů předpokládá v následujících 5,5 letech na provozní náklady“.

Zanedbatelné příjmy

Opozice považuje potenciální příjmy z EET buď za pochybené či zcela škodlivé.

Podle místopředsedkyně ODS Alexandry Udženija budou případné zvýšené příjmy státu v porovnání s „napáchanými škodami“ zanedbatelné.

„Odhady ministerstva financí jsou k smíchu,“ uvedla.

„Ministr financí se nám bude snažit nabulíkovat, že vybrané daně navíc jsou zásluhou EET a kontrolního hlášení. Nic však není pravda, protože o zvyšující se výběr daní se poslední roky zasadili aktivní a pracovití živnostníci, zaměstnanci, podnikatelé a firmy.“

Hlavním problémem je podle ODS to, že při uvádění odhadu příjmů vychází ministerstvo z „chorvatské praxe“.

„Ta ale paradoxně ukázala, že EET je úplně zbytečný nástroj. U nás tomu nebude jinak,“ prohlásila Udženija.

„Ministr financí se nám bude snažit nabulíkovat, že vybrané daně navíc jsou zásluhou EET a kontrolního hlášení. Nic však není pravda, protože o zvyšující se výběr daní se poslední roky zasadili aktivní a pracovití živnostníci, zaměstnanci, podnikatelé a firmy.“

„Díky ním máme v této době mimořádný růst ekonomiky. Socialistická vláda jim ale jako odpověď hází klacky pod nohy a ještě má tu drzost se chlubit, že právě tyto likvidační nástroje pomáhají výběru daní. Nepomáhají,“ zdůraznila místopředsedkyně ODS.

Genocida EET

TOP 09 je přesvědčena, že EET státnímu rozpočtu nepřinese žádné dodatečné příjmy.

„Mnoho drobných podnikatelů totiž bude muset své živnosti zavřít. Jde to vidět na příkladu Chorvatska, kterým pan ministr Babiš argumentuje. Tam se po zavedení EET nevybrala ani koruna navíc,“ vysvětlil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek: „Výsledkem EET bude pouze genocida drobných živnostníků“.

Šéf „topky“ tvrdí, že žádný stát, kde byla elektronická evidence tržeb zavedena, nedoložil seriózní, komparativní studii, která by prokázala zvýšení příjmu z DPH díky evidenci tržeb.

„Žádnému státu se to doposud nepodařilo. Je proto jisté, že se to nepodaří ani České republice. Výsledkem bude pouze genocida drobných živnostníků. To se podaří zcela určitě,“ uvedl Kalousek.

SPD: odhadnout lze jen náklady

Podle strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) lze přesně odhadnout pouze náklady na EET a to jak náklady státu, tak především náklady na straně živnostníků a podnikatelů.

Předseda SPD Tomio Okamura upozornil na fakt, že náklady každého daňového subjektu dosáhnou minimálně 6 až 10 tisíc Kč v prvním roce provozu EET. Tuto částku bude možné si odečítat z daně.

„Zavedení on-line kontroly tržeb bude oprávněné, až se zavede hmotná a trestní odpovědnost politiků, jejich odvolatelnost a až vymahatelnost práva umožní zabavení majetku tunelářům jako je pan Bakala.“

Daňový výnos z EET je však podle Okamury obtížně předvídatelný.

„Výnos DPH bude záviset především na ekonomickém vývoji České republiky a nikoliv na zavedení EET,“ konstatoval Okamura.

Výslovně zdůraznil, že zvýšení daňových příjmů vygeneruje jen hospodářský růst, jehož oporou jsou i živnostníci a menší podnikatelé.

„Zavedení on-line kontroly tržeb bude oprávněné, až se zavede hmotná a trestní odpovědnost politiků, jejich odvolatelnost a až vymahatelnost práva umožní zabavení majetku tunelářům jako je pan Bakala,“ podotkl předseda SPD.

Velký bratr neopravňuje šikanu

Šéf Svobodných, europoslanec Petr Mach, vyslovil domněnku, že vláda při svých odhadech nebrala v úvahu to, že řada lidí kvůli zavedení EET ukončí svoji živnost.

„Čistý výnos EET se tak bude pohybovat nanejvýš v řádech jednotek miliard a neospravedlňuje tedy tu obří byrokracii a šikanu živnostníků, která je s EET spojená,“ prohlásil Mach.

Svobodní však podle něho naprosto odmítají princip „sledování živnostníků online systémem Velkého bratra“.

„Ani deset ani dvacet miliard neospravedlňuje tuto metodu,“ upřesnil šéf Svobodných.

Rozdílné odhady ministerstva

Výše odhadovaných příjmů, které by stát mohl na daních vybrat navíc díky zavedení systému EET, procházela u Ministerstva financí ČR a jeho představitelů v posledních měsících vývojem.

Konvergenční program ČR z května 2016 uváděl na příští rok částku dosahující téměř 16 miliard korun. V ní ovšem zahrnoval i zvýšení příjmů ze sociálního pojištění. Odhady na rok 2018 se v něm podstatně lišily od později uváděných 18 miliard Kč, se kterými resort „pracuje“ ve své masivní reklamní kampani na podporu zavádění elektronické evidence tržeb v ČR.

tabulka-eet-konvergencni

Konvergenční program ČR, květen 2016.

 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro HN začátkem srpna 2016 hovořil o výtěžku z EET na úrovni 15 miliard (2017), respektive 18 miliard Kč (2018).

„Příští rok díky elektronické evidenci získá státní rozpočet navíc 15 miliard korun včetně zdravotního a sociálního pojištění. Po plném náběhu systému bude samotná EET generovat 18 miliard ročně,“ vysvětlil Babiš.

Při předkládání návrhu státního rozpočtu na rok 2017 v Poslanecké sněmovně v říjnu letošního roku Babiš uvedl, že příjmy z EET v roce 2017 dosáhnou 3 miliardy Kč s tím, že negativní dopady EET budou 2,8 miliardy Kč.

„V daňových příjmech je zahrnuto: Kontrolní hlášení, dopad plus 8,2 mld. korun. Elektronická evidence tržeb, dopad plus 3 mld. korun. Snížení sazby DPH pro segment služeb v oblasti restaurací a pohostinství na 15 % místo současných 21 %. Vliv EET s dopadem minus 2,8 mld. korun pro státní rozpočet,“ prohlásil Babiš ve Sněmovně.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová začátkem listopadu 2016 informovala, že by se příjmy státního rozpočtu v roce 2017 měly díky systému EET zvýšit o 4,3 mld. Kč.

Ministerstvo financí tyto zdánlivé rozpory vysvětluje metodickými důvody: nutností odlišit příjmy státního rozpočtu a rozpočtů veřejných, jiným než očekávaným harmonogramem schvalování zákona o EET a jiným než očekávaným fázováním náběhu systému EET. Nekonzistenci údajů v konvergenčním programu přičítá tomu, že vykazování výnosů či nákladů v konvergenčním programu je prováděno na tzv. akruální bázi.

Nekonzistence bez tvrdých dat

Podle předsedy Svobodných Petra Macha je určitá nekonzistence odhadů dána tím, že se v průběhu prosazování EET měnily i okolnosti s tím, že „jednou se v souvislosti s EET uvažovalo o snížení daní z piva, pak zase o snížení DPH pro hospody“.

„Odhady nelze opřít o žádná tvrdá data. Vše jsou jen domněnky ohledně toho, kolik tržeb bude přiznáno navíc. Jinými slovy, výnos z EET nelze věrohodně odhadnout,“ konstatoval Mach.

„Odhady nelze opřít o žádná tvrdá data. Vše jsou jen domněnky ohledně toho, kolik tržeb bude přiznáno navíc. Výnos z EET nelze věrohodně odhadnout.“

Šéf TOP 09 Kalousek podotkl, že nekonzistence odhadovaných příjmů je „další ukázka chaosu kvůli stálým zmatkům ministerstva financí, které nejenže nemá v problematice samo jasno, ale ještě tím znejišťuje podnikatele a komplikuje jim podnikání“.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija na to konto uvedla, že žádný odhad ministerstva pro ni nebude nikdy dostatečně vysoký, aby ospravedlnil zavedení EET.

„Ty hodiny strávené čekáním na zaslání kódu z ministerstva! Ty hodiny kvůli administrativě navíc. Ty desítky tisíc korun na firmu při pořizování pokladen. Ty desítky tisíc korun na podnik při najímání dodatečných účetních kvůli kontrolnímu hlášení. Ty miliardy kvůli odehnaným podnikatelům po zavedení! To již nepůjde vrátit a poškodí to celou ekonomiku.“

Zrušení EET

Udženija v této souvislosti jasně deklarovala, že pokud by se ODS dostala po volbách 2017 do vlády, tak systém EET zruší.

„Místo zneužívání technologií ke šmírování, buzeraci a likvidaci je třeba zjednodušovat administrativu, elektronizovat komunikaci s úřady či automatizovat manuální procesy na úřadech,“ řekla místopředsedkyně ODS.

Také předseda TOP 09 Kalousek naznačil, že by jeho strana po volbách, které by ji vynesly do vlády, zaujala k evidenci tržeb nekompromisní postoj.

„EET zrušíme,“ uvedl Kalousek.

Specifický postoj k další existenci EET zaujímají Svobodní. Pokud by se po volbách dostali do vlády, podpořili by, aby elektronická evidence tržeb zůstala v provozu, ale jen jako dobrovolná.

„Svobodní podpoří, aby EET byla dobrovolná. A aby EET za podnikatele, když už ji bude mít, udělala všechnu nezbytnou byrokracii včetně daňového přiznání,“ vysvětlil šéf Svobodných, Petr Mach.

Se zrušením EET by souhlasila i Okamurova SPD.

„Hnutí SPD bude prosazovat pro živnostníky daňové paušály a zjednodušení daní, nikoliv elektronickou evidenci jejich tržeb,“ uvedl Okamura.