Uprchlická krize stála Českou republiku už několik desítek milionů korun.

Migranti stáli Českou republiku už stamiliony korun. Vláda totiž v souvislosti s uprchlickou krizí a terorismem zvyšuje výdaje na policii, armádu a tajné služby, které si dohromady jen v letošním roce polepšily o 10 miliard korun.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na příští rok žádal ještě 1,1 miliardy na migraci a posílení počtu strážců pořádku, nakonec dostal 420 milionů korun.

Odbor azylové a migrační politiky měl před rokem k dispozici 100 milionů, letos už to je 190 milionů korun.

„Prostředky slouží mimo jiné na prevenci velkých migračních pohybů, na program humanitárních evakuací zdravotně postižených lidí, pro podporu uprchlických populací ve třetích zemích a na státní integrační program pro azylanty,“ uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Postupný nárůst rozpočtu rezortu má umožnit zvýšení počtu policistů o 10 procent, konkrétně o 4 tisíce mužů a žen. V souvislosti s migrací se rozšíří řady cizinecké policie, která chce přijmout 740 nových členů.

Personálně posílí kontroly ve vnitrozemí a pečlivěji budou prověřováni žadatelé o azyl, další zaměstnance přijme také Správa uprchlických zařízení.

Miliony korun jdou i do zahraničí

Stamiliony korun už Česko poslalo a ještě pošle do zahraničí, kde pomáhá uprchlíkům v regionech jejich původu a podporuje azylovou a migrační infrastrukturu v blízkovýchodních a afrických zemích. Loni rezort vnitra poskytl 100 milionů, letos 150 milionů a se stejnou částkou počítá i napřesrok.

Desítky milionů z veřejných peněz inkasovaly rovněž neziskové organizace, snaha o integraci iráckých křesťanů však částečně ztroskotala a většina Íračánů se vrátila do vlasti.

Důraz klade vláda i na zabezpečení Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni. Na různá technická zařízení vyčlenila téměř 190 milionů. Nové vybavení za 70 milionů žádají i celníci.

Česko pomáhá chránit hranice Schengenu

S bezpečnostními opatřeními proti migraci souvisí i vysílání českých policistů do zahraničí, kde pomáhají chránit hranice Schengenu. Od konce minulého října, kdy odcestoval první padesátičlenný kontingent do Maďarska, se jich za rok vystřídalo v 13 misích přes 400.

Vyslání každého kontingentu stojí ministerstvo vnitra stovky tisíc až jednotky milionů korun. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého pomohou nově získané zkušenosti zvládat možné krizové situace.

„Evropa má v současné době zhoršené bezpečnostní klima způsobené nelegální migrací a teroristickými útoky, které probíhaly v některých státech Evropské unie. I česká policie se potřebuje na tyto nové hrozby připravovat,“ sdělil.

(pel)