Michal Horáček oznámil kandidaturu na příštího prezidenta České republiky.

Zakladatel Fortuny, textař, skladatel a podnikatel Michal Horáček bude v příštích volbách na začátku roku 2018 kandidovat na funkci prezidenta České republiky. Náklady na kampaň chce nést sám. Jeho kandidatura má být „radikálně transparentní“, zřídil kvůli tomu i speciální transparentní účet. 

„Finanční dary přijímat nebudu,“ oznámil Horáček.

Náklady prezidentské kampaně ponese sám se svou ženou, do kampaně může vložit, tak jako jiní kandidáti 50 milionů korun. Zřídil i transparentní účet, aby si každý mohl zkontrolovat, za co v kampani utrácí.

Horáček rovněž předloží lustrační osvědčení, výpis o plnění povinnosti na vysoké škole, majetkové přiznání či zprávy o zdravotním stavu.

„Věřím, že službu ve funkci prezidenta lze vykonávat slušněji, kompetentněji a k lidem všech názorů vstřícněji než doposud. Věřím v to, že každý z nás potřebuje respekt od ostatních členů naší pospolitosti, ale především od hlavy státu,“ uvedl Horáček při představování své kampaně.

Horáček představil i tým svých spolupracovníků, je v něm třeba publicista Jan Urban, jehož zná už z doby Občanského fóra. Spolupracovat s ním bude i politolog Viktor Janiš a jako kontakt pro média bude bývalý novinář Jiří Táborský.

K oznámení kandidatury, pro kterou nyní bude sbírat potřebných 50 tisíc podpisů, si symbolicky vybral starou čistírnu odpadních vod v Praze.

„Pokud bych neměl sehnat padesát tisíc podpisů, tak bych nekandidoval,“ řekl, že by odmítl kandidovat po nominaci skupiny poslanců nebo senátorů.

Neváhal si koupit auto za 25 milionů

Horáček je provozovatelem umělecké agentury, která zorganizovala alternativní oslavy 28. října na protest proti Zemanovu jednání (neudělení vyznamenání Bradymu a omluvné prohlášení směrem k Číně za Hermanovo setkání s dalajlámou). Akce proběhla na Staroměstském náměstí, organizoval ji předseda parlamentní strany STAN Petr Gazdík a moderoval ji právě Horáček, jehož agentura akci zároveň spolupořádala.

Bývalý spolumajitel sázkové kanceláře Fortuna se v minulosti proslavil spoluprací například s Petrem Hapkou nebo Václavem Neckářem, kterým napsal řadu textů. V létě 1989 založil spolu s rockerem Michaelem Kocábem občanskou iniciativu MOST, která si dala za cíl zprostředkovat jednání mezi komunistickou mocí a představiteli disentu. Krátce po revoluci založil Fortunu, kterou pak prodal údajně za 2,5 miliardy korun.

Velkou Horáčkovou vášní jsou již zmíněné sázky a luxusní automobily. Milionář se nechává vozit v limuzíně Maybach 62, která byla vyrobena speciálně pro něj v Nizozemsku za 25 milionů korun.

Zda Horáček ve volbách vyzve i současnou hlavu státu, zatím není jasné. Miloš Zeman se chce ke svému možnému pokusu o druhé funkční období na Pražském hradě vyjádřit až příští rok v březnu, přesně rok před tím, než vyprší jeho pětiletý mandát.

Kandidaturu již oznámili podnikatel Igor Sládek či lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Vhodného kandidáta hledá i Kroměřížská výzva, iniciativa sdružená kolem exministra Michaela Kocába, která jako potenciální zájemce o Hrad prezentovala europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a bývalého velvyslance v USA i v Rusku Petra Koláře.

(pel)