Bezosova společnost Blue Origin chce od roku 2018 vozit turisty do vesmíru.

Zakladatel Amazonu a miliardář Jeff Bezos plánuje vozit do vesmíru turisty. Jeho společnost Blue Origin chystá od příštího roku zkušební lety s živou posádkou, aby mohla od roku 2018 přivítat první cestující. Potvrdil to ředitel společnosti Rob Meyerson.

Stanovený časový harmonogram závisel na bezpečnostním testu rakety ve středu 5. října. Raketa si v přímém televizním přenosu vyzkoušela oddělení a přistání návratové kabiny od nosné rakety New Shepard.

Zkouška, která proběhla ve fiktivním havarijním režimu, nakonec dopadla výborně. Po opětovném dosednutí kabiny na zem přistála také nosná raketa New Shepard.

Společnost Blue Origin tak splnila jednu z podmínek amerického Federálního úřadu pro letectví ke schválení celého systému do provozu.

„Tento test nás významně přiblížil k pilotovaným kosmickým letům,“ uvedl Meyerson.

První cestující už v roce 2018

Bezos už letos na jaře potvrdil, že v první vlně nepůjde o platící zákazníky. Společnosti se však už přihlásily tisíce lidí, kteří jsou za let do vesmíru ochotni zaplatit. Krátké komerční lety, které by lidem daly možnost okusit stav beztíže, by Blue Origin podle odhadů mohla realizovat v roce 2018.

Sídlem Blue Origin, firmy založené v roce 2000, je americký Kent, kde se zabývá vývojem v bývalé továrně na součástky pro letadla Boeing.

Bezos je nejznámější jako zakladatel internetového obchodu Amazon. Blue Origin, kde zaměstnává 600 lidí, bude podle něj nakonec výdělečnou společností. Dalším krokem by mělo být zlevnění letů a možnost použít jednu raketu vícekrát, což by v budoucnu usnadnilo například možný projekt vytvoření kolonie na Marsu.

(pel)