Volby do sněmovny by v říjnu suverénně vyhrálo Babišovo hnutí ANO.

Babišovo hnutí ANO by vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny, pokud by se konaly v září letošního roku. ANO suverénně vede s 24,5 % nad druhou ČSSD, která oslabila na 18 %. Naději na vstup do sněmovny má také Okamurova SPD. Vyplynulo to z volebního modelu společnosti Median.

ANO by v říjnu vyhrálo volby se ziskem 24,5 procenta hlasů. Pro ČSSD by hlasovalo 18 procent lidí, což je nejnižší hodnota od voleb 2013. KSČM by získala 13,5 procenta. Do Sněmovny by se dostala také ODS se ziskem 9,5 procenta, TOP 09 s 8,5 procenta a lidovci se sedmi procenty.

Piráti, zelení, svobodní i SPD Tomia Okamury mají volební potenciál nad či okolo pěti procent. Podle Medianu tedy nelze u těchto stran vyloučit, že by při dobře vedené kampani mohly útočit na vstup do Sněmovny. Úsvit dlouhodobě stagnuje pod dvěma procenty a jeho voliče přebrala SPD, která v modelu obdržela čtyři procenta.

snemovni-volebni-model-rijen-median

Zdroj: Median

Náskok ANO před ČSSD ale není dvojciferný, jak ukázaly dříve v týdnu průzkumy Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) a STEM. Pokles ANO může podle Medianu souviset s posílením ODS, KDU-ČSL a menších stran při krajských volbách. Do dat se navíc ještě nepromítla kauza okolo prohlášení k Číně, která může ČSSD také oslabit.

Podle výzkumu zveřejněného CVVM by volby vyhrálo hnutí ANO s 34,5 procenty a oproti září téměř ztrojnásobilo náskok před druhou ČSSD. Ta má aktuálně 19,5 procenta.

Pokles podílu hlasů pro ČSSD ukázal i průzkum STEM, podle kterého by se dokonce sociální demokraté se ziskem 14,4 procenta propadli až na třetí místo těsně pod komunisty. Vítězné ANO by získalo 29,7 procenta.

potencial-stran-median-rijen

Zdroj: Median

(pel)