Ministr kultury ve vládě ČR, lidovec Daniel Herman, je podle prezidenta ČR Miloše Zemana lhář.

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman je podle českého prezidenta Miloše Zemana usvědčený lhář, od kterého se hlava státu nemíní nechat vydírat příbuzenskými vztahy. Neudělení vyznamenání pro Hermanova příbuzného Jiřího Bradyho vysvětlil Zeman tím, že Brady neudělal nic pro Českou republiku.

Zeman se k aféře kolem Bradyho vyjádřil v rozhovoru pro Týden. Časopis Týden je součástí mediálního koncernu Empresa Media, jehož strategickým a finančním partnerem je šestá největší čínská společnost CEFC China Energy Company Limited.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) veřejnosti oznámil, že prezident Zeman nevyznamenal Bradyho při příležitosti svátku 28. října kvůli tomu, že se ministr setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou.

Podle Hermana vyhrožoval Zeman ministrovi již v září na slovenském velvyslanectví tím, že Bradyho nevyznamená, pokud se Herman sejde s dalajlámou.

„Nic takového samozřejmě nezaznělo. Toto nařčení bylo vyvráceno třemi svědky, které si sám pan Herman vybral. To znamená slovenským velvyslancem Petrem Weissem, ministrem průmyslu Janem Mládkem a ministrem dopravy Danem Ťokem,“ uvedl k tomu Zeman.

„Jestliže byl tedy pan Herman třemi svědky usvědčen ze lži, tak je pod úroveň jeho výroky dále komentovat,“ řekl prezident.

Mládek, Ťok i Weiss uvedli, že nic o dalajlámovi nezaslechli s tím, že nemají jistotu, o čem spolu Herman se Zemanem mluvili.

Vyznamenání Bradyho nebylo odůvodněné

Prezident Zeman se vyjádřil i k samotnému udělování státních vyznamenání a seznamu vyznamenávaných osob. Zdůraznil, že to je plně v kompetenci hlavy státu.

„A já se nenechám vydírat žádnými příbuzenskými vztahy jakéhokoli člena vlády s potenciálním vyznamenaným,“ podotkl Zeman.

Současně také zpochybnil odůvodněnost vyznamenání Jiřího Bradyho, který patřil k osobám, jež přežily holokaust páchaný nacistickým Německem.

„Proč předchozí dva prezidenti, tedy Václav Havel a Václav Klaus, pana Bradyho nevyznamenali? Ta odpověď je jednoduchá: prezidenti mají udělovat státní vyznamenání lidem, kteří pracovali pro Českou republiku a její občany. Tečka,“ konstatoval Zeman.

Horáčkovy oslavy

Alternativní oslavy 28. října, které na protest proti Zemanovu jednání (neudělení vyznamenání Bradymu a omluvné prohlášení směrem k Číně za Hermanovo setkání s dalajlámou) proběhly na Staroměstském náměstí, označil za začátek předvolební kampaně kandidátů na prezidenta.

Poukázal na to, že akci organizoval předseda parlamentní strany STAN Petr Gazdík a moderoval ji jeden z prezidentských kandidátů Michal Horáček, jehož agentura akci zároveň spolupořádala.

„Mám pocit, že tento bojkot diskreditoval především ty, kteří k němu přistoupili. Protože státní svátek se nemá zneužívat,“ uzavřel Zeman. (sfr)