Eurokomisaři po odchodu z funkce berou 3 roky speciální rentu, která poplatníky vyjde minimálně na 130 milionů.

Eurokomisaři stojí daňové poplatníky desítky milionů i po odchodu z funkce. Komisaři z EK vedené předsedou Barrosem dostanou na odchodném každý minimálně 99 996 eur (zhruba 2,7 miliónu Kč) ročně. Takto vysokou rentu pobírají po dobu 3 let. Celkem tak 16 komisařů (kteří tvoří Evropskou komisi) vyjde daňové poplatníky v EU každý rok minimálně na 1,6 miliónu eur (přes 43 miliónů korun). Za 3 roky tak stojí minimálně 130 milionů Kč.

Zjistil to německý Die Zeit. Odstupné dostávají komisaři i přesto, že řada z nich po odchodu z EK získala nadstandardně placená místa v byznysu.

Nejznámější je případ expředsedy Evropské komise José Manuela Barrosa, kterého zaměstnala londýnská pobočka investiční banky Goldman Sachs.

Vysoké evropské odstupné pobírá i někdejší eurokomisař a socialistický premiér Vladimír Špidla.

Vysoké evropské odstupné pobírá i někdejší eurokomisař a socialistický premiér Vladimír Špidla.

Například bývalý belgický komisař pro obchod Karel De Gucht dostává na odstupném za služby Bruselu 125 tisíc eur (zhruba 3,4 miliónu korun) ročně.

Někteří eurokomisaři pobírají dokonce dvojnásobnou částku.

Komisaři mají po skončení funkce nárok na rentu ve výši 40 až 65 procent platu po dobu tří let. Minimální plat eurokomisaře činí 20 800 eur (zhruba 563 tisíce korun) měsíčně.

Cílem vysokého odstupného je snížit pravděpodobnosti, že se komisaři na konci mandátu nechají ovlivnit nebo uplatit zájmovými skupinami. (red)