Japonské banky připravují přesun z Londýna do jiných evropských měst v obavě z Brexitu. Naopak automobilka Nissan plánuje v Británii rozběhnout novou výrobu.

Japonské banky prchají z Londýna v obavě z dopadů Brexitu. Největší japonská bankovní skupina Mitsubishi chce v roce 2017 přemístit část personálu z evropské centrály v Londýně do nizozemského Amsterdamu. Naopak, další rozvoj výroby ve Spojeném království plánuje japonská automobilka Nissan.

Největší japonská bankovní skupina Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) chce v příštím roce přesunout část personálu ze své evropské centrály v Londýně do nizozemského Amsterdamu. Firma tím údajně reaguje na obavy z dopadů odchodu Velké Británie z Evropské unie.

MUFG uvedla, že rozšíření amsterdamské pobočky se plánovalo již delší dobu. Londýn však pro japonskou banku oficiálně zůstane i nadále evropskou centrálou s tím, že firma chce mít taková centra dvě.

I tak má však reorganizací dojít k reálnému snížení významu Londýna uvnitř japonské finanční skupiny.

Podobné kroky jako Mitsubishi UFJ Financial Group  zvažují údajně i další významné japonské finanční skupiny. Hlavním důvodem je obava o uchování tzv. passportingového práva po odchodu Británie z EU. Passportingová práva bankám umožňují provádět operace v celé EU.

Potvrzují se tak slova šéfa Britské bankovní asociace Anthony Browne, který nedávno prohlásil, že se mezinárodní banky připravují na odchod ze země ještě před Brexitem.

Nissan plánuje v Británii rozvoj

Naopak japonská automobilka Nissan plánuje vyrábět ve Spojeném království. Nissan minulý týden potvrdil, že bude ve své továrně v britském Sunderlandu vyrábět jak nový model Qashqai, tak model X-Trail.

Británii to přinese 7 tisíc nových pracovních míst.

Maďarsko chce uprchlé firmy zlákat k sobě

Maďarská vláda oznámila, že se bude snažit přilákat do Budapešti firma a instituce, které v souvislosti s Brexitem opustí Velkou Británii.

Maďarský ministr hospodářství Mihály Varga upřesnil, že se Maďarsko například zúčastní soutěže o přestěhování Evropského úřadu pro bankovní dohled (EBA) a Evropské lékové agentury (EMA).

Zjednodušením administrativy a daňového systému chce ale zlákat i velké firmy. Budapešť se tak už přihlásila do soutěže o přestěhování EBA. (sfr)