Kroměřížská výzva požaduje ústavní stíhání prezidenta Miloše Zemana.

Parlament by měl zvážit ústavní stíhání prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy, požaduje občanská iniciativa Kroměřížská výzva.  Zeman a další tři nejvyšší čeští ústavní činitelé vydali společné prohlášení pro Čínu jako reakci na schůzku ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním dalajlamou, a to bylo podle iniciativy hrubé překročení ústavních a zákonných norem.

„Novela Ústavy ČR z roku 2012 umožňuje stíhat prezidenta nejen pro velezradu, ale i pro takzvané hrubé porušení ústavy,“ uvedl advokát Jan Kalvoda.

Podle něj prezident nebyl zmocněn vládou k zastupování státu navenek způsobem, jakým to spolu s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a šéfy obou komor parlamentu Janem Hamáčkem a Milanem Štěchem udělal.

Poslanecká sněmovna i Senát by měly podle iniciativy zvážit také možnost ústavního stíhání prezidenta.

„Vyzýváme Senát, aby se touto záležitostí řádně zabýval, my mu chceme přispět argumenty, které pro tuto možnost svědčí,“ uvedl mluvčí iniciativy Václav Němec.

Žalobu na hlavu státu může podat jen Senát se souhlasem Sněmovny, řeší ji Ústavní soud, který v případě odsouzení může prezidenta potrestat pouze odnětím funkce a učinit jej nezpůsobilým pro další zvolení.

O žalobě na prezidenta se veřejně diskutovalo i loni, když byla do Senátu odevzdána petice s 11 tisíci podpisy občanů žádajících hnát Zemana za velezradu k Ústavnímu soudu. Signatářům se nelíbily Zemanovy výroky o ukrajinsko-ruském konfliktu.

Hlavním cílem iniciativy Kroměřížská výzva je vyvolat a vést celospolečenskou veřejnou debatu o úřadu prezidenta a hodnotách, které by měl ztělesňovat. Iniciativa rovněž zaujímá postoje k politickým otázkám, které mají vztah k funkci prezidenta, uvádějí její zástupci v tiskové zprávě.´

(pel)